Pályán kívül

Frizbi Hajdú Péter nélkül

Frizbi, mégsincs köze a népszerű műsorvezetőhöz. Fannihoz annál inkább. Őt kérni sem kell, azonnal ugrik és elkapja a műanyag tányért.

Fanni három és fél éves fekete-fehér Border Collie. Imádnivaló, játékos, okos kutya. Ráadásul gazdájával, a 26 éves Fodor Istvánnal világbajnoki harmadik helyezett kutyás frizbiben. Találkozásuk és történetük leginkább célirányosnak nevezhető. István ugyanis éppen azért vásárolta meg a hathetes Fannit, hogy frizbizhessen vele. Bár Fanni előtt is volt kutyája, akivel igen aktív életet éltek, mégsem jutott eszébe műanyag tányért dobálni neki.

Futás, ugrás, játék – ez a kutyás frizbi

A rendkívül mozgékony, játékos Border Collie-t viszont már úgy nevelte, hogy alkalmas legyen a közös játékra, sportra. „Fanni egyéves volt, amikor elkezdem vele komolyan foglalkozni. Napi 1,5 órás edzésünk van, amiből 3 x 15 perc kutyás gyakorlás, míg a maradék időt a saját frizbitudásom fejlesztése teszi ki. Az a helyzet, ő gyorsabban és ügyesebben, ösztönből, játékból csinálja az elkapást, míg én a frizbizést tanulom. A távolsági, a célba és a trükkös dobásokat rengeteget gyakoroljuk” – avat be a kutyás frizbi rejtelmeibe Fodor István.


A kutya “olvassa” a gazda mozgását, így a pontos dobás kimondottan lényeges
Fotó: Berecz Valter

Az Amerikában rendkívül népszerű kutyásfrizbi-sport Magyarországon alig hétéves múltra tekint vissza. Az első hivatalos tömörülés, a Fly Dogs Egyesület is ekkor alakult, István is ennek a klubnak tagja. Partnerével, Kovács Andreával párosban – bocsánat Fannival hármasban – tavaly Európa-bajnokok lettek. Idén ismételhetnek, hiszen június 16-17-én, a budapesti Hajógyári-szigeten rendezik a kutyás frizbis Európa-bajnokságot, ahol a dobogósok egyben az amerikai világversenyre is kvalifikálnak. Idén más okból is nagy a tét. A sportág történetében először átadják a Dog Chow Ösztöndíjat, amely a legeredményesebb frizbis páros számára biztosítja a kiutazást a szeptemberi amerikai világbajnokságra.


Kovács Andrea hátáról ugrik Fanni és úgy kapja el a frizbit
Fotó: Berecz Valter

„Tavaly mi saját finanszírozásban jutottunk el a világbajnokságra, amivel semmi gond nincsen, hiszen ez a sport egyben hobbink is. Ahogy Fanni sem jutalomfalatért, pusztán a vadászösztönében rejlő elkapás öröméért, élvezetből ugrik a frizbi után, mi sem pénzért műveljük ezt a sportot. Az élvezet, a cél és az eredmény leginkább az, ha egy-egy jól sikerült gyakorlatban viszontlátjuk az ember és állat közös gyakorlásának az eredményét. Más kérdés, hogy jelentős anyagi segítség az ösztöndíj. Persze ehhez előbb meg kell nyerni a versenyt” – határozza meg a sportág célját Fanni gazdája.


A műanyag tányér cibálása is a játék része
Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik