Pályán kívül

David Beckham szemtelenül gazdag

Az elmúlt egy esztendőben is jelentősen gyarapították vagyonukat a brit élsport leggazdagabbjai, közöttük a Los Angeles focistája a legtehetősebb.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját  a leggazdagabb száz brit sportoló becsült vagyonáról. Most is így tette.

A vasárnap megjelent 2012-es összesítés szerint a brit sportarisztokrácia százas felső kasztjának összvagyona egy év alatt 8,9 százalékkal 3,022 milliárd fontra (ezermilliárd forintra) emelkedett a tavalyi 2,776 milliárd fontról.

A 37 esztendős David Beckham, aki tíz évig a Manchester Unitedet erősítette, és jelenleg a Los Angeles Galaxy labdarúgója, 160 millió fontos becsült vagyonával kényelmes előnnyel vezeti listát. Vagyona az elmúlt egy évben 25 millió fonttal – 19 százalékkal – nőhetett, nem elsősorban sporttevékenysége, hanem a nevéhez kötődő luxustermékek forgalmazása és a reklámszerződések révén.

A brit élsporton belül a futball “termeli” messze a legtöbb sportmilliomost: a száz leggazdagabb sportoló közül 48 a labdarúgó, és a hárommilliárd fontos összvagyonból 1,22 milliárd font futballisták bankszámláit gyarapítja.

A leggazdagabbak aktív labdarúgókból összeállított tizenegy összvagyona  jelenleg 487 millió font. Beckham után ebben a “csapatban” a Manchester United fenegyereke, Wayne Rooney következik 45 millió fonttal, de a Chelsea cseh kapusa, Petr Cech is összegyűjtött már 18 millió fontot eddigi karrierje során.

Ugyancsak jövedelmező sportág a Forma-1. A gyorsasági autósport jelenlegi és múltbeli sztárjai közül négyen kerültek be a százas lista top 10-es elitjébe: Eddie Irvine (80 millió font), Jody Scheckter (60 millió font), Lewis Hamilton (55 millió font) és Jenson Button (53 millió font).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik