Pályán kívül

Több mint ötvenezer adományozó a futó halála után

Eddig több mint egymillió dollár érkezett be ahhoz a jótékonysági szervezethez, amely számára a londoni maraton egyik futója kezdett gyűjtésbe, mielőtt váratlanul elhunyt a verseny során.

A 30 esztendős Claire Squires az öngyilkosságot fontolgatók megsegítésére létrejött Samaritans nevű szervezet támogatása érdekében állt a rajtvonalhoz a maratonon. Amikor vasárnap nekivágott a 42,2 kilométeres távnak, már nagyjából 800 dollárt (174 ezer forintnak megfelelő összeget) sikerült összegyűjtenie az interneten keresztül.

A fiatal nő a Buckingham-palota közelében, nem sokkal a verseny vége előtt azonban összeesett. Halála nem csupán a szigetországban, de a világ többi részén élőket is mélyen megrendítette. A neve alatt futó összeg szerdáig nem kevesebb mint 1,1 millió dollárra duzzadt – körülbelül 218 millió forintnak felel meg -, miután több mint 60 ezer adomány érkezett be. Az összeg továbbra is növekszik. 

A Nagy-Britannia szerte tevékenykedő Samaritans nagyjából hatmillió dollárnyi – 1,3 milliárd forintnak megfelelő összegű – adományt kap évente. Squires a tizenegyedik versenyző, aki életét vesztette az 1981 óta megrendezésre kerülő maratoni során. A fiatal nő tavaly egy barátjával a Kilimandzsárót mászta meg, hogy a brit Királyi Légierő Alapítvány (Royal Air Force Association) számára gyűjtsön adományokat. 
Squires fodrászként dolgozott az angliai North Kilworth nevű faluban. Családja nem tudja, hogy mi okozhatta a halálát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik