Pályán kívül

Megörökítik Rakonczay hőstettét

Könyv, film és dokumentumfilm is készül Rakonczay Gábor, az Atlanti-óceánt egyedül átevező magyar kenus kalandjáról.

A Rakonczay teljesítményéről, az óceán átevezésének részleteiről, személyes élményeiről és megpróbáltatásairól szóló könyv gerince már megvan, a kézirat nagyjából két hét múlva készül el, megjelenését június elejére tervezik – tudatta csütörtökön Rakonczay Gábor és felesége, Viktória.

A házaspár sajtótájékoztatón mesélt az óceán átevezésének előkészületeiről, a felkészülésről, az út viszontagságairól és a megérkezés öröméről.

Rakonczay Gábor elmondta: nagyon büszke teljesítményére, felesége kitartására; örül, hogy szerencsésen megérkezett, de többet nem tervezi újra egyedül kenuval végigevezni ezt az utat.

Mint ismert, Rakonczay az első, aki kenulapáttal hajtott minihajóval szelte át az Atlatni-óceánt. A magyar evezős ráadásul az eredetileg tervezett 80 nap helyett 61 alatt teljesítette a távot. Rakonczayért egyébként az egész ország aggódott, ugyanis bő egy hónapig semmit sem lehetett tudni a hollétéről. Kenuja egy ízben felborult, beázott, a technikai berendezés pedig tönkrement.

“Egy hatalmas hullám felborította a hajót a 16. napon, ekkor szinte az egész felszerelésem víz alá került. Amikor ez történt, én a hajókabinban voltam és gyorsan kellett cselekednem. Kimásztam a kabinból és megpróbáltam a hajót visszafordítani, ami nem sikerült, mert akkor már a nagy része víz alatt volt. Ekkor visszaúsztam a kabinba egy kötélért, majd azzal a hajó fenekére felmászva – amely még kint volt a vízből – a tőkesúlyhoz kötöttem magam, hogy jobban el tudjam mozdítani. Ám ez sem segített volna, ha nem jön egy hullám, amely visszafordította a hajót” – részletezte Rakonczay a majdnem végzetes incidenst.

Az evezős ezután felmérte a károkat: élelemkészletének majdnem 40 százaléka tönkrement, számos felszerelését elvitte a víz, és a műszaki eszközei is beáztak. Ezen az éjszakán még háromszor sodorta le a hajóról a vihar.

Elmondása szerint tíz napjába telt, mire stabilizálni tudta saját fizikai és lelki állapotát, hogy az utat végig tudja csinálni. “Volt egy életem a borulás előtt, és van azóta egy másik. Akkor nagyon sok minden átértékelődött bennem. Az tartotta bennem a lelket és adott erőt még a legrosszabb időben is evezni, hogy tudtam, otthon nagyon aggódnak értem” – vallott Rakonczay.

Mi is ott voltunk Rakonczay hazatértekor:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik