Pályán kívül

52 éves lenne Ayrton Senna

Minden idők egyik legsikeresebb és legkedveltebb Forma-1-es versenyzője mindössze 34 éves volt, amikor halálos balesetet szenvedett.

Ayrton Senna da Silva 1960. március 21-én született a brazíliai São Paulóban. Autóversenyzői pályafutását tizenöt évesen kezdte.

Eleinte gokarttal versenyzett, majd 1983-ban megnyerte a brit Formula-3-as bajnokságot. A következő évben már a Formula-1-ben is bemutatkozott a Toleman  csapatával.

1985-ben átszerződött a Lotus csapathoz, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban a McLarennél Alain Prost csapattársa lett. Senna gigászi küzdelemben megnyerte a világbajnokságot, majd a következő két évben is ő lett a legjobb.

A McLaren istállónál töltött további két évben Senna nyolc futamot megnyert, és 1993-ban öt futamgyőzelemmel az egyéni világbajnokság esélyese is volt, de végül másodikként végzett Prost mögött. Az 1994-es évadra az akkori legerősebb csapathoz, a Williamshez szerződött, ám a szezon harmadik futamán, 1994. május 1-jén a San Marinó-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett.

Senna híres volt az időmérő edzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítményéről, hiszen 162 futama során 65 pole pozíciót szerzett. Ezt a rekordját csak tizenkét évvel később, Michael Schumacher tudta felülmúlni. Senna Monte Carlóban hat győzelmet aratott, ami a mai napig rekordnak számít. A legendás versenyző 2000-ben ünnepélyes keretek között bekerült a Nemzetközi Motorsportok Hírességeinek Csarnokába.

A közvélemény a mai napig őt tartja a világ egyik legjobb Forma-1-es versenyzőjének, akit kitartása, sport iránti alázata és szerénysége tett kiemelkedővé. Unokaöccse, Bruno Senna, híres nagybátyja nyomdokaiba lépve, az utóbbi években bontogatja szárnyait a Forma-1-ben.

Bruno Senna, az unokaöcs:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik