Pályán kívül

Már a szenegáli parti őrség is keresi a magyar kenust

Rakonczay Gábor, az óceánt átszelő magyar kenus továbbra sem ad életjelt magáról. Felesége semmi mástól nem tart, csak attól, hogy hajóval ütközött.

Mint korábban írtuk, pár napja Rakonczay Gáborral, az Atlanti-óceánt átszelő magyar kenussal megszűnt minden kapcsolat, nem ad vagy nem tud jelt adni magáról, nem képes rádiós kapcsolatot tartani feleségével.

A TV2 Mokka című adásának kedd reggeli vendége Rakonczay Viktória, az Atlanti-óceánt elsőként átszelő magyar sportember felesége volt. Az asszony rendkívül derűlátóan nyilatkozott: „Ismerem a férjemet, minden helyzetben feltalálja magát. Voltunk már együtt is napokig tartó 10-es viharban a tengeren, azt is túléltük, igazából most sem aggódom annál jobban, mint amikor reggel elmegy otthonról, és tudom, hogy haza kellett volna már érnie.”

Hogy miként lehet ilyen vihart túlélni? A kenu 7,5 méter hosszú és 1,5 méter széles tőkesúlyos zárható hajótest. Így a legnagyobb viharban is annyi a teendő, hogy magára zárja az ember a vízmentes ablakot, és türelmesen átvészeli, amint dobálják a 10 méteres hullámok.

Mint ahogy tették 2006-ban, amikor 50 nap alatt kettesben szelték át az Atlanti-óceánt. Ha pedig Rakonczay Gábor evezés közben esett volna tengerbe, akkor sincs gond, hiszen Viktória elmondása szerint: „Minden esetben ki van kötve a férjem evezés közben, így még ha vízbe esett volna, akkor is vissza tudna mászni.”

Ami valóban félelemre adhat okot, azok a tengerjáró hajók, amelyek ugyan radarjukkal érzékelik a kis kenut, de volt már olyan a történelemben nem is egyszer, úgy ütközött végzetesen a nagy hajó a kicsivel, hogy észre sem vették…

Íme a Las Palmas-i indulás:

Viktória azonban nem akar erre az eshetőségre gondolni. Állítása szerint jelenleg többnapos vihartól nem kell tartani, a helyszíni időjárás-jelentések legalábbis nem jeleznek extrém helyzetet. Akkor mi lehet a baj?

Viktória bízik abban, hogy amint lecsökken a szél annyira, hogy a magyar kenus nyitott ablakkal tud biztonságosan hajózni és ki tudja szárítani a felszerelését, ami átmenetileg valószínűleg a túl nagy pára és nedvesség miatt nem működik megfelelően, azonnal lesz összeköttetés a férjével.

Friss információ, hogy tugyan továbbra sincs hír Rakonczay Gáborról, de felesége hite szerint a jelenlegi időjárási körülményeket figyelembe véve, 14-18 csomós (26-33 km/h) szélben férje ugyan olyan jól halad, mint korábban hasonló körülmények között, csak most nem tud telefonon hírt adni magáról – írja az atlantix.eu.

Rakonczay Gábort már többen keresik. Az amerikai Iridium cégtől – műholdas telefonszolgáltató cég, amely meg tudja határozni a telefon utolsó bekapcsolásának pozícióját – még nincs hír, a Nemzetközi Óceánátevező Szövetségen keresztül a szenegáli parti őrséget is értesítették, jelenleg ők is keresik, illetve ők értesítik a hajókat, amik a környező hajóútvonalakon haladnak és ha bármelyik észleli a magyar kenust, remélhetőleg azonnal jelzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik