Pályán kívül

Egy britek által kilőtt hajó nevét kapja az argentin bajnokság

A Falkland-háborúban ismertté vált General Belgrano nevű cirkálóról nevezik el az argentin labdarúgóligát. Csipkelődés vagy büszkeség?

2012-ben lesz a Falkland-szigetekért folytatott argentin-brit háború 30. évfordulója. A téma egyre inkább a közbeszéd tárgya Nagy-Britanniában és Argentinában is.

Ennek több apropója is akad: bemutatták a The Iron Lady (Vaslady) című filmet a mozikban, amelynek főhőse az a Margaret Thatcher, aki a háború idején az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt.

A brit trónörökös fia, Vilmos herceg ezekben a napokban utazott el katonai szolgálatra, és éppen a Falkland-szigetekre. A célállomást az argentin kormány – amely még mindig szeretné magáénak tudni a szigetcsoportot – provokációnak tartja. A háborúban, amely 74 napig tartott, 255 brit és 649 argentin katona esett el.

A 30. évforduló alkalmából egyébként a brit kormány megerősítésre hadihajót küld a 13 ezer kilométerre lévő szigetekhez.

Most újabb szúrkálódásról jött a hír, ezúttal dél-amerikai részről. A kormány ugyanis a helyi élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot a háborúban elsüllyesztett General Belgrano hadihajóról nevezi el – számolt be az Independent. Ezen a hajón 323 katona vesztette életét.

A liga pontos neve Crucero General Belgrano Primera División lesz ebben az évben a labdarúgóknál.

A hajó elvesztése korabeli képekben:

A General Belgrano és a háború
Az argentin flotta büszkesége volt ez a hadihajó, 13 ezer tonnájával, 1000 fős legénységével. A cirkáló a brit-argentin miniháborúban szolgált, amelynek a Falkland-szigetek volt a tétje.
A General Belgrano az argentin kikötőváros, Ushuia közelében horgonyzott élete nagy részében. A sokak szerint értelmetlen háború 1982. április 2-án kezdődött, az argentin csapatok akkor nyomultak előre a kopár szigetcsoport, a Falkland-szigetek fővárosa, Stanley felé. A szigetek brit fennhatóság alatt álltak addig, a 19. században telepedtek le ott az európaiak, a terület jobbára állatvilágáról és juhtenyésztéséről volt híres. Az argentinok Islas Lavinasnak hívták, és mindig vágytak rá.
Azon az áprilison fel is vonták az argentin zászlót, ez pedig nagy örömet váltott ki az ország népében. Csakhogy Nagy-Britannia miniszterelnöke, Margaret Thatcher nem hagyta, hogy örüljenek a dél-amerikaiak, akik nehéz gazdasági és szocális helyzetben voltak akkor. A kormány azt gondolta, a nemzettudat részét képező Falkland-szigetek visszaszerzése erősebbé teszi az országukat. Csakhogy a szigetek 1800 fős lakossága brit ajkú volt, akik a Brit Birodalomban szerettek volna maradni.
Az akkor 40 éves, amerikai gyártmányú General Belgrano 1982 májusában futott ki az Atlanti-óceánra, akkor már a brit haderő felvonultatta erejét a térségben. A brit hadsereg tengeralattjárója kilőtte a hajót. 300 katona vesztette életét, a teljes háborúban is sok százan mindkét oldalon.
A fegyveres konfliktus végül az akkoriban szintén népszerűtlen brit kormány megerősödését hozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik