Pályán kívül

Ne má’ spori!

Meg nem adott büntetők, vitatott kiállítások, egy-egy gólon eldőlt tétmeccsek. De valóban részrehajlóan fújnak a bírók?

Vajon miért érezzük úgy, hogy a játékvezetők folyton és minden körülmények között ellenünk fújnak? Ez csupán a vesztes kapaszkodója, amiért a kedvenc csapata kikapott? Vagy valóban így van? Ha az előbbi, azt meg lehet érteni, az utóbbi azonban már nagy baj. Jómagam inkább az első táborba tartozom. Nem meggyőződésből, hanem egyszerűen hinni akarom a játék tisztaságát. Azt, hogy a sportolók nemhiába küzdenek, edzenek éveken át a sikerért.

Persze mindezt most egy cseppet sem azért foglalkoztat, mert a hétvégi vízilabda-Eb-n a bírók a magyar lányok ellen fújtak volna. Áááá! Még gondolni sem merek efféle csúfságra. De játsszunk el a gondolattal, hogy mégis így történt. Az agyamban neonlámpaként villog a kérdés: Miért? Olasz és német bírók vezették a meccset. Mi okuk lett volna rá, hogy utáljanak minket? Vagy csupán az ellenfelünket jobban szerették?

Kislányként apuval sokszor néztem sportközvetítést a tévében. Emlékszem amikor gyakran szitkozódott a „rohadt bírók” miatt. Ő sem értette, miért utálnak bennünket. Mainapság leginkább a síugrást és a biatlont nézi, mondván, abban nem lehet csalni.

Én pedig apu helyett most már a férjemmel nézem a sportcsatornákat, de a reakció az elmúlt húsz évben cseppet sem változott. Az emberem is magán kívül tudja szidni a bírót, ha nem úgy ítél meg egy helyzetet, ahogy szerinte kell. Főleg a fociban. Ott nem ismer tréfát. Így mi családilag a videobíró bevezetését támogatjuk. Azért így kiderülne néhány turpisság. De mint minden, ez is kétélű dolog. Mert teszem fel, mi történne, ha kiderül, hogy egy mindent eldöntő Bajnokok Ligája-mérkőzésen az a les nem is les volt, és igenis be kellett volna fújni azt a büntetőt. Vagy ami a kedvencem, hogy tisztán látszik majd, ahogy profin színészkedett az a focista, amikor feldobta magát, és ezzel jogtalanul generált tizenegyest vagy kiállítást. A lehetőségek végtelenek. Ezzel azonban akár a meccs végkimenetele is megváltozhat, ami bődületes lavinákat indíthat el.

Visszakanyarodva. Remélem, hogy a bírók vallják a fair play és a tiszta játék elvét, és nem aszerint döntenek, hogy ki melyik ország szülötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik