Pályán kívül

Az év legjobb aranyköpései

A 2011-es év is bővelkedett olyan nyilatkozatokkal, megnyilvánulásokkal, amelyekre felkaptuk a fejünket. Néhány ezek közül.

A legjobb hazai nyilatkozónak járó képzeletbeli díjunkat kiosztjuk Balogh Juditnak. A korábbi Európa-klasszis irányító évek óta a BEAC női kosárlabda-együttesének szakvezetője, és a – jobbára vesztes – mérkőzések után megmosolyogtató őszinteséggel vagy humorral értékeli a történeteket.

„Egy valami volt ma fontos, hogy ne legyen hosszabbítás. Így még odaérek a lányom szalagavatójára” – mondta Balogh a 10. fordulóban, amikor a BEAC egyetlen ponttal, 68-67-re legyőzte a Szekszárd csapatát. Bizonyára ő sem gondolta komolyan, hogy ez volt a legfontosabb, hiszen ritkán adatik meg az egyetemista csapatnak, hogy a győzelem ízét érezze.

A BEAC-os lányok a későbbiekben is számíthatnak Balogh Judit találó értékeléseire

A Cegléd elleni hazai meccsen ez akár össze is jöhetett volna, de végül a CEKK nyert 77-62 arányban. „Elveszett a több ismeretlenes egyenlet megoldó képlete, és még mindig nem találtuk meg. A becsületes megtalálót magas jutalomban részesítjük” – mondta Balogh a találkozót követően.

Korábban a tradíciókról beszélt, a Ferencváros elleni hazai, 21 pontos vereség (52-73) alkalmával ezt mondta: „Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományokat, így hagyományosan nem nyertük meg a szezon első hazai meccsét”.

Még egy tavaszi, BSE elleni hazai, hosszabbítás után véget ért mérkőzés (66-71) után már a jövőről beszélt szokásos humorával: „Hétfőn sportszerboltot nyitunk, hiszen ha másfél óra alatt ennyi labdát eladtunk, akkor van jövőnk ebben a szakmában”.


Fradi: a téma az utcán hever

Rendszeresen szolgáltatott témát kacagtató bejegyzéseivel Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, aki a facebookon szinte a klub minden rezdüléséről beszámolt. Amikor a Békéscsaba elleni Magyar Kupa-kiesés után a „Szétvet az ideg” tartalmú poszttal élt, még el is hittük neki, mit érez, most mégis, egy megválasztása után nem sokkal, egy szurkolói ankéton közölt hasonlatát idéznénk fel április 30-i keltezéssel:

„Az elmúlt hetekben több nagy cégnél jártam, puhatolóztam, hogy állnak a Ferencvároshoz. Egyelőre nem vonzó nekik a Fradi, ami nekünk az életünk, az nekik egy szarkupac”.

Amikor valaki a facebookon a Fradi-pálya visszavételének költségéről érdeklődött, valamint arról, megvan-e rá a fedezet, ennyit válaszolt: „Minden megvan, no para.” Trendi tehát a kommunikáció.

Ez nem Csank János éve volt (Fotó: MTI)

Csank János nem lett részeg

“Bár nem szeretem a szeszt, de ha végre egy mérkőzésen nem kapunk gólt, tényleg lehajtok valamit.”

Ezt mondta Csank János, a Zalaegerszeg vezetőedzője, amikor még ő irányította a zalai csapatot. Azt a csapatot, amely egyetlen meccset sem tudott megnyerni eleddig a 2011-12-es szezonban. Így nem kellett alkoholproblémáktól félnie Csanknak, már csak azért sem, mert idővel felmondtak neki.

Ki az a Paulo Sousa?

Amikor Détári Lajost kinevezték a Ferencváros szakmai irányítójának, biztosak voltunk benne, hogy megnyilatkozásai közömbösek semmiképp sem lesznek.

Egyik elszólását azóta is sokan idézik. Egy kollégánk arról érdeklődött nála, megmutatja-e a gyakorlatban is a taktikai figurákat a csapatának a tréningeken. A riporter Paulo Sousával példálózott neki, a portugál ugyanis nem focizik az edzésen.

„Kicsoda…? …hát, mert ő nem tudja megmutatni, az egy más dolog…”

Détári Lajos kiszólása:

A Bónusz Fradi-aranyköpést a magyar blokkunk végére hagytuk, de ezt szigorúan csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk. A nyomdafestéket ugyanis nem tűri Rósa Dénes kiszólása.

Kimi, a király

Kimi Raikönnennel kezdjük a külföldi aranyköpésekből összegyűjtött mini válogatásunkat. A finn autóversenyző legendás nyilatkozó.

Idén a Nascarban is próbálkozott a finn, aki végül az év végén bejelentette, hogy a Lotus Renault csapatában folytatja jövőre Forma-1-es pályafutását. Aranyköpéseiből itt egy válogatás.

„Kib*szottul sz*rok vagyunk. Hihetetlen! Az autó sz*r, mert még kormányozni sem tudom. Ez annyira frusztráló. Nem tudom befordítani a kib*szott autót!” – mondta a Nascar-bemutatkozás után.

„Maga hülyeségeket kérdez”

Nem úgy alakult az idei Bajnokok Ligája-szezon a Manchester Unitednek, ahogyan azt szerette volna a klub. A botladozás (majd később a Basel elleni kiesés) megviselte Sir Alex Ferguson menedzsert is, aki a Benfica elleni idegenbeli 1-1-et követően beszólt az őt kérdező riporternek.

Sőt, riporterhölgynek, aki történetesen Kenny Dalglish, a Liverpool legendájának lánya, Kelly Cates volt.

A lány azt kérdezte, Lindegaard véd-e a Chelsea ellen De Gea helyett. Ferguson elmondta, már korábban eldöntötte, hogy Lindegaard a BL-ben, De Gea a bajnokságban lép pályára:

„ Miért kérdez ilyeneket? Miért tesz fel hülye kérdéseket?” – tett rá Fergie még egy lapáttal.

Ferguson lazán kifakad:

Ha már Ferguson

„A világ nem Anglia körül forog. Szeretem Angliát, a futballjuk remek, a szurkolóik fantasztikusak, de nem szabad kritizálniuk az Európa Ligát csak azért, mert három Bajnokok Ligája-döntőt is játszottak. Az Európa Liga egy nagyszerű kupasorozat, elképesztő. Tudom, hogy Ferguson szívesebben folytatta volna a Bajnokok Ligájában, de sok más csapat is szívesen lenne ott, akik szintén kiestek.”

Ezek a mondatok Michel Platini, az UEFA elnöke száját hagyták el, miután Sir Alex kétségbeesésének jelenként az Európa Liga színvonalát kritizálta a BL-kiesés után. A skót azt mondta, a második számú sorozatról csak annyit tud, hogy a meccseket csütörtökön játsszák.

Alex Fergusonnak hozzá kell szokni a csütörtökhöz (Fotó: dppi)

Még mindig Anglia

A Chelsea ebben az évben nem tündökölt egyik hadszíntéren sem. Egy korábbi menedzser, a brazil Felipe Scolari még inkább visszament az időben egy tavaszi nyilatkozatában.

„Drogba úgy vélekedett, hogy ő a csapat sztárja, sok konfliktusom volt vele. Azt is szerettem volna, ha Deco és Ballack között jó kapcsolat alakul ki, de ez lehetetlen volt. Még csak nem is álltak szóba egymással” – utalt a londoniaknál uralkodó állapotokra a szakember.

Újra egy kis Forma-1 – Mansell nem bánt kesztyűs kézzel Hamival

„Amikor az emberek kérdezgetnek, hogy mit gondolok Lewis Hamiltonról, azt szoktam mondani, hogy nagyszerű, amit elért, de erre gyártották. Hány ember kap hétéves korában 2,5 millió fontot a gokartozásra?” Kemény szavak.

„Ma már hét-, nyolc-, kilencéves korukban szerződtetik a pilótákat. Már most kiválasztják őket, ez hihetetlen, számomra kiábrándító. Valakiből öt-tíz éven belül F1-es versenyzőt csinálnak, ez viszont semmissé teszi a többiek munkáját. Ijesztő. Ezzel nem Lewis teljesítményét akarom leszólni, de amikor tavaly jöttek a nehezebb idők, életében akkor volt először nehéz dolga” – mondta Nigel Mansell, aki 1993-ban nyerte meg a Forma-1-es világbajnokságot.

Button tanácsot osztott, Vettel világbajnok lett, Hamiltonnal beszóltak (Fotó: dppi)

Button és a dobogó

„A dobogón kérdezett a világbajnokságról, mondtam neki néhány praktikus tanácsot, hogy mielőbb legyen túl a fotózáson és az interjúkon, aztán nyomás azokhoz az emberekhez ünnepelni, akik a leginkább számítanak neki, és a legtöbbet tették a sikeréért. Másnap reggel, amikor felkel, és az első ember világbajnoknak szólítja, majd felfogja, hogy megnyerte”.

Ezeket a gondolatokat Jenson Buttonnak köszönhetjük. Így számolt be arról, miről beszélgetett Sebastian Vettellel, a Red Bull kétszeres világbajnokával.

Egy kis Mourinho

Nem maradhat ki összeállításunkból a jelenkori labdarúgás talán legnagyobb taktikusának, a portugál José Mourinhónak egy gondolata. A legnagyobb vihart akkor kavarta megnyilatkozásával, amikor a tavaszi BL-elődöntő után az ENSZ gyermekalapjával hozta összefüggésbe a Barcelona sikersorozatát.

„Ha elmondanám a bírónak és az UEFA-nak, amit érzek, ma véget érne a karrierem” – mondta a Real Madrid vezetőedzője a 2-0-ra elveszített mérkőzés után.

A német Wolfgang Stark egyébként a mérkőzésen a lelátóra küldte a Special One-t.

Mourinho a nonverbális kommunikációban is erős volt:

Egy kis Spanyolország

Nemcsak Cristiano Ronaldo, hanem menedzsere, Jorge Mendes is el tud szállni magától egy-egy „kommünikéje” alkalmával.

Ebben az évben például kijelentette, CR7 a valaha volt legjobb labdarúgó. „Ő a legnagyszerűbb játékos a futballtörténelemben. Úgy gondolom, hogy ez köszönhető a gyorsaságának, a kiváló technikájának, illetve az erejének a levegőben. Az emberek idővel egyet fognak érteni velem” – mondta Menedes.

Erről lenne mit vitatkozni, Messi, Puskás, Maradona, Pelé hívei például érvekkel támasztanák alá igazukat. De persze nem kellett messzire menni: a Goal.com újságírója, Carlo Garganes replikázott.

Szerinte ostoba, tudatlan volt a kijelentés, és 100 olyan labdarúgót tudna mondani, aki jobb Cristiano Ronaldónál. És, hogy nem beszélt mellé, rögvest össze is állította a listáját. Még perui focista is akad rajta.

Garganes 100-as listája
Argentína: Lionel Messi, Javier Zanetti, Diego Maradona, Daniel Passarella, Mario Kempes, Omar Sivori, Alfredo di Stéfano
Brazília: Lúcio, Ronaldinho, Cafu, Ronaldo, Rivaldo, Romário, Zico, Falcao, Júnior, Rivelino, Jairzinho, Gerson, Tostao, Pelé, Djalma Santos, Garrincha, José Altafini, Nilton Santos, Didi, Zito
Bulgária: Hristo Stoickov
Csehország: Pavel Nedved
Dánia: Michael Laudrup, Allan Simonsen
Anglia: Bobby Charlton, Bobby Moore, Gordon Banks
Franciaország: Zinedine Zidane, Lilian Thuram, Marcel Desailly, Michel Platini, Jean Tigana, Alain Giresse
Németország: Jürgen Kohler, Lothar Matthaus, Andreas Brehme, Rudi Völler, Karl-Heinz Rummenigge, Uli Stielike, Rainer Bonhof, Paul Breitner, Franz Beckenbauer, Günter Netzer, Wolfgang Overath, Gerd Müller, Karl-Heinz Schnellinger, Uwe Seeler.
Magyarország: Albert Flórián, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor
Olaszország: Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Paolo Maldini, Giuseppe Bergomi, Roberto Baggio, Franco Baresi, Roberto Donadoni, Antonio Cabrini, Gaetano Scirea, Dino Zoff, Claudio Gentile, Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola, Luigi Riva, Gianni Rivera
Mexikó: Hugo Sánchez
Hollandia: Edgar Davids, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten, Ruud Krol, Johan Neeskens, Johan Cruyff
Észak-Írország: George Best
Lengyelország: Kazimierz Deyna, Grzegorz Lato
Portugália: Luís Figo, Eusébio, Mário Coluna
Peru: Teofilo Cubillas
Skócia: Kenny Dalglish, Jimmy Johnstone
Szovjetunió: Oleg Blohin, Albert Seszternyov, Lev Jasin, Igor Netto
Spanyolország: Xavi, Andrés Iniesta, Francisco Gento, Luís Suárez
Jugoszlávia: Dejan Savicsevis, Dragan Dzsajis

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik