Pályán kívül

Szőke nő száguld a cirkuszban

Jövőre egy női pilóta is erősítheti a Renault Forma 1-es csapatát, igaz, hogy "csak" másod-, és tesztpilótaként, de végre, végre!

A Renault egy női pilótát kíván szerződtetni a jövő évi Forma1-es évadra. Jippííí! Maria de Villota-t olyan nagy titokban tesztelték, hogy másnapra az összes újság leadta a hírt. Maria már kislányként magába szippantotta az égett gumi illatát, hiszen édesapja, Emilio de Villota is Forma1-es pilóta volt. A lány ezután nem akart többé babázni, inkább autókat tologatott. A 31 éves spanyol de Villota az újabb élő példája annak, hogy csinos, szőke és egyáltalán a NŐK is tudnak jól vezetni. A férjem szerint nekünk nőknek, nem kellene mindenhol ott kennünk. A Maria-hoz hasonló hölgyeket egyszerűen „emancipunciknak” hívja. Szerintem pedig igenis tök jó, hogy a nők jönnek, látnak és győznek számos olyan területen, ahol eddig a férfi volt az úr.

Annyiban szerencsém volt, hogy apukám egyszerűen beíratott egy autóvezetői tanfolyamra, mondván a jogsi az kell egy nőnek. Bár amikor küzdöttem érte, apu azt hitte, soha nem szerzem meg. Rezgett a léc.
A legnagyobb baj az, hogy a magyar nők többsége a hétköznapon a legritkább esetben ülhet a volán mögé. Legtöbbjüknek hiába van évek óta jogosítványa, azt leginkább a családi összejöveteleken és bulikon bekarmolt pasija hazaszállítmányozására használja. Az effajta utakról pedig csak annyit, hogy a nők többsége vagy idegösszeomlást kap, vagy el akar válni, mire hazaérnek. Mégpedig az ilyen és ehhez hasonló mondatok váltakozása végett, hogy: Gyorsabban, lassabban, fékezz, miért állsz meg, tudod mennyibe fáj ez az alu felni, majdnem neki mentél, kapcsold ki, kapcsold be. Közben pedig megállás nélkül nyúlkál a műszerfal körül, indokolatlanul bekapcsolja az ablaktörlőt és üvölteti a rádiót. Szerencsére velem ez még soha nem történt meg, csak a barátnőim meséltek róla.

Na de akkor hogyan szerezzünk mi nők rutint az autóvezetésben? El vagyunk könyvelve bénának, és ez dühít. Én igen is jól vezetek. Defenzíven mégis dinamikusan. Azt elismerem, hogy a mi agyunk valahogy másképpen van bekötve, mint a férfiaké. Ezt leginkább a parkoláson lehet lemérni. Beismerem, azt én se tudok.

Na de most itt van Maria de Villota, aki megvédheti a becsületünket. Remélem valóban leszerződtetik majd. Még arra vagyok kíváncsi, hogy neki vajon mint mond a pasija az anyósülésről? Szerintem csak beköti magát és kitámaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik