Pályán kívül

Ittasan tombolt a kínai olimpiai bajnoknő

Tíz öltéssel kellett összevarrni a kezét a tavalyi vancouveri téli olimpián három aranyérmet szerző Vang Meng kínai rövidpályás gyorskorcsolyázónak.

A nyilvánosságra került információk alapján a 26 éves Vang Meng (Wang Meng) egy másik ötkarikás bajnokkal, Csou Janggal (Zhou Yang), valamint másik négy csapattársával szórakozni ment, s későn este ittasan érkezett vissza a nyári edzőtáborba, ahol a csapat vezetője, Vang Csün-lu (Wang Chunlu) szigorúan megfeddte.

A beszámoló szerint a vita odáig fajult, hogy Vang Meng megütötte az őt korholó elöljárót. A dulakodás főszereplőit a jelenlévők igyekeztek szétválasztani. Ezt követően a sportoló a szállásán “tombolt”. Állítólag ekkor szerezte sérüléseit mindkét kezén.

Az esetet követően hivatalos nyilatkozat az ügyben nem hangzott el, de névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség azt írta: az állami sportfőhivatal a kelet-kínai Csingtaóba (Qingdao), a csapat bázisára küldte munkatársait a történtek felderítésére.

Vang és Csou júniusban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy blogjukban képekkel illusztrálva durva szavakkal írták meg, hogy a délnyugat-kínai Jünnanban (Yunnan) biztonsági őrök hogyan bántak el velük és néhány sporttársukkal. Akkori hírek szerint mintegy 10 sportolót kellett orvosi ellátásban részesíteni.

A helyi rendőrségi vizsgálat azonban megállapította, hogy a csapat éjfél utáni részeg randalírozása tette szükségessé a biztonságiak intézkedését. Vang és társai később – a hatósági eljárást megelőzendő – nyilvánosan kibékültek az őrökkel. Az “elkényeztetett korcsolyázókkal” történtek akkoriban éles bírálatot váltottak ki az internetes közösség körében.

A 2010-es vancouveri olimpián összesen négy aranyérmet szerzett a kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatott. Vang Meng, a sportág sztárja háromnak lett a tulajdonosa: 500 és 1000 méteren, valamint a csapattal 3000 méteren lett első.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik