Pályán kívül

Film készül Niki Laudáról

Ayrton Senna után újabb Forma-1-es legenda, Niki Lauda pályafutásáról készülhet film. A mozi az osztrák pilóta sérülése, égése miatt legendássá vált 1976-os esztendő történéseit dolgozná fel.

Peter Morgan, a már Oscar-díjra is jelölt osztrák rendező (A királynő, Frost/Nixon) fejébe vette, hogy filmet forgat a Forma-1 történetének legdrámaibb versenyévéről. Niki Lauda 1976-ban csúcsán szenvedett brutális balesetet a németországi Nürburgringen. Autója rommá tört, kigyulladt, ő maga bennégett. Az osztrák versenyző a balesetet megelőzően jelentős előnnyel vezette a pontversenyt.

Alig hat héttel később azonban újra beült a Ferrariba. Az évad utolsó futamán, Fudzsiban azonban az eső miatt nem vállalta a rajthoz állást, így a mclarenes James Hunt egyetlen ponttal megelőzte, és letaszította a világbajnoki dobogó tetejéről.

Peter Morgan felkérte a háromszoros osztrák világbajnokot, hogy a minél hitelesebb forgatókönyv érdekében segítse a munkáját. Lauda természetesen igent mondott.

“Amikor Peter felhívott, azt feleltem: ok, csináljuk! Azóta párszor találkoztunk, de a munka jelentős része még hátravan. Nekem persze nincs más feladatom, mint az emlékezés.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik