Pályán kívül

Tojáskocogtató Európa-bajnokság Deszken

A Szeged melletti kistelepülésen igazi húsvéti viadalt rendeznek az ünnepek alatt.

Mintegy ötven nevezőt várnak a II. Tojáskocogtató Európa-bajnokságra Csongrád megyébe, a verseny vasárnap délutén kezdődik a deszki szerb templom kertjében.

A tojáskocogtatás régi húsvéti hagyomány, amelyet korábban csak szűk családi körben játszottak a Deszken élő szerbek. A játék lényege, hogy a festett tojásokat marékba szorítva, keskenyebb végüknél összekocogtatva el kell törni az ellenfél tojását.

A játék addig tart, amíg végül csak egy ép tojás marad. A küzdelem során a tojás másik felét is töréspróbára lehet “fogni”: aki egyik felét sem töri össze, az abszolút nyertes lesz.

Idén a játék két másik formáját is kipróbálják. Az egyikben pénzérmével célba dobva kell az ellenfél tojását feltörni, a másikban lejtőről kell rágurítani a tojásokat a többiekére – akié sértetlen marad, felállhat a dobogó első helyére.

A bajnokságra bárki nevezhet, minden játékosnak három főtt, festett tyúktojással kell érkeznie, amelyet a helyszínen, a játék előtt a pap megszentel. A verseny egyetlen szabálya, hogy csak főtt tyúktojás lehet a sporteszköz: a győztesnek a nyertes tojást fel kell törnie, és a felét megennie, hogy bebizonyítsa, semmi turpisság nem volt a játékban.

A bajnokság Szerbiában nagy hagyományra tekint vissza. A tyúkokat sokan mésszel etetik, hogy keményebb tojáshéjjal rendelkezzen a végtermék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik