Pályán kívül

Össztűz a Forma-1-es legendára melegellenes kijelentései miatt

Baloldali osztrák politikusok és a melegek-leszbikusok bécsi szervezete is hevesen bírálta kedden Niki Laudát.

A háromszoros világbajnok Forma-1-es pilóta az osztrák állami tévé, az ORF közelgő szórakoztató műsora kapcsán tett homofób kijelentést. Lauda az Oesterreich nevű osztrák bulvárlapnak adott interjújában azt mondta: nem kellene megengedni, hogy a Szombati Esti Láz című táncos műsorban a melegségét nyíltan vállaló színész és műsorvezető Alfons Haider egy férfival táncoljon.

A 61 éves Lauda gyorsan hozzátette, hogy ő nem homofób. “Semmi bajom a homoszexuálisokkal, épp ellenkezőleg, légitársaságomnak is vannak meleg alkalmazottai”- közölte a volt autóversenyző. Majd így folytatta: “Csupán annyit szeretnék, hogy a gyerekeink ne olyan táncokat lássanak, amelyek nem megfelelő szerepeket mutatnak”.

“Annyi minden jó van kultúránkban, például az, hogy egy férfi egy nővel táncol. Ha nem így megy tovább, akkor rövidesen azt kell mondanunk: bocsánat, hogy heteroszexuálisok vagyunk. A diszkókban, bárokban ezt látjuk, miért kell akkor a tévében mást nézni? Ezért nem akarom azt, hogy a fiatalok az állami tévében azt lássák, hogy egy férfi egy másik férfival táncol, mert még azt gondolnék, hogy nekik is ezt kell tenniük”- mondta Lauda a bulvárlapnak.

Haider korábban műsorvezetőként szerepelt a Szombat Esti Lázban, most azonban bejelentette, hogy a program márciusban induló felújított változatában Ekker Balázzsal, világ- és Európa-bajnok magyar táncossal megy a parkettre.

Lauda kijelentéseire felháborodva reagált a melegek-leszbikusok bécsi szervezete. “Lauda magánügye, hogy nem kedveli a melegeket, de egy közismert embernek, aki állítása szerint cégében melegeket és leszbikusokat is alkalmaz, meg kellene válogatnia szavait, amikor nyilatkozik” – közölte a HOSI vezetője. Kurt Krickler meghívta Laudát a február 12-i bécsi Szivárvány Bálra, a melegek estélyére.

Szocialista és zöldpárti politikusok is elítélték a volt autóversenyző kijelentéseit. Az érintett, Alfons Haider azt mondta, hogy “Lauda mondatai önmagukat minősítik, és semmi szükség további kommentárra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik