Pályán kívül

Eric Cantona bedöntené a bankrendszert

Az egykori legendás labdarúgó arra kér mindenkit, hogy kedden egyszerre vegyék ki a pénzüket a bankokból. A költségvetési miniszter szerint a felhívás "groteszk és felelőtlen".

A Facebook közösségi oldalon eddig közel 50 ezren csatlakoztak a “Forradalom! December 7-én mindannyian kivesszük a pénzüket a bankokból” elnevezésű felhíváshoz.

Az interneten hetek óta keringő felvételen a Manchester United egykori sztárja arról beszél, hogy van egy ötlete “egy nagyon egyszerűen megcsinálható forradalomhoz”. “A rendszer a bankok hatalmára épül. Ha 20 millió ember kiveszi egyszerre a pénzét a bankokból, a rendszer összeomlik. Ez vér és fegyver nélküli forradalom lesz” – hangsúlyozza Cantona.

François Baroin francia költségvetési miniszter “groteszknek és felelőtlen” nevezte a felhívást. “Cantona pénzügyi tanácsadóként, hát ez nem túl komoly dolog … Mindenkinek megvan a maga foglalkozása, a cipész maradjon a kaptafánál!” – tette hozzá.

A gazdasági miniszter szerint Cantona “óriási labdarúgó, de nem biztos, hogy minden tanácsát meg kell fogadni”. “Van aki csodásan focizik, én nem próbálkoznék. Úgy gondolom, hogy mindenki csak arról nyilatkozzon, amihez ért is” – tette hozzá Christine Lagarde.

Pénzügyi szakértők szerint attól még nem omolna össze a bankrendszer, ha 60 ezer ember egyszerre venné ki a pénzét. Ráadásul úgy vélik, hogy azoknak, akik a Facebookon csatlakoztak a mozgalomhoz, csak egy töredéke fog kedden ténylegesen elmenni a bankfiókjába.

Bernard Maris közgazdász szerint ahhoz, hogy egy ilyen akció ténylegesen gondot okozzon a bankrendszernek, több százmillió eurót kellene egyszerre kivonni a pénzintézetekből, a bankautomatákból pedig egyszerre kevés pénz vehető fel, a nagyobb összegeket pedig több nappa előre be kell jelenteni.

Franciaországban 40 ezer bankfiók és 53 ezer automata található. “Nem fog összeomlani a rendszer, de mindenki halálideges lesz” – nyilatkozta egy bankvezető.

A Manchester United sztárja jelenleg színészként dolgozik francia színházakban és filmekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik