Pályán kívül

Megfejtették Roberto Carlos bombagóljának titkát

Francia fizikusok 13 év után megfejtették a titkát annak a bámulatos gólnak, amelyet Roberto Carlos lőtt szabadrúgásból 1997. június 3-án a francia labdarúgó-válogatott hálójába.

Francia fizikusok évekig tartó próbálkozás után magyarázatot találtak az “évtized” szabadrúgás-góljára – írta a Süddeutsche Zeitung. A fizikában közismert a Magnus-hatás néven az iskolában is tanított jelenség. Ennek lényege, hogy egy önmaga tengelye körül forgó gömb (labda) egyenes vonalú mozgás helyett ívelt pályát ír le, mert felületére a forgás következtében nem egyformán hat a súrlódási erő. A röppálya ívét végső soron az aerodinamika (légellenállás, súrlódás) és a gravitációs erő közötti kölcsönhatás szabja meg.

“A brazil hátvéd olyan erősen “megcsavarta” a labdát, hogy az nem kör-, hanem spirál alakú pályára került. Ez csakis azért sikerülhetett, mert a kaputól mért távolság meglehetősen nagy volt, és mert Roberto Carlos hatalmas erővel találta el a labdát” – magyarázta a fantasztikus lövést Christophe Clanet, a paliseau-i École Polytechnique fizikusa.

Mint ismert, a bődületes erejű lövéseiről ismert brazil hátvéd 35 méterről vette be kifli írven röpülő labdával Fabien Barthez francia kapus hálóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik