Forma-1

F1: Max Verstappen tükörsima győzelmet aratott Sanghajban

Magyar idő szerint vasárnap reggel 56 körös futammal indult a 2019 után visszatérő Kínai Nagydíj. Max Verstappen rajtolt az élről Sanghajban, majd a zöld lámpák felvillanása után meg is őrizte a vezető helyét, Alonso viszont a 3.-ról megelőzte Perezt, majd az 5. körben a mexikói visszaelőzte a spanyolt.

Az első komoly említésre méltó esemény a 15. körben történt, amikor Pierre Gasly kerékcserére ment ki, és eközben a jobb hátsó kereke lerepült, ami elütötte az Alpine egyik szerelőjét. A rádiózás alapján a stábtag sértetlenül megúszta az esetet.

A 21. körben Bottas motorhiba miatt állt ki. Nem a legjobb helyen adta meg magát a technikája, percekig erőlködtek a pályamunkások, amíg arrébb tudták tolni az autóját, végül az FIA kis idő elteltével a virtuális biztonsági autós fázis mellett döntött, majd a 24. körben már a valós biztonsági autó is megjelent.

A kiállások után Verstappen, Norris, Leclerc, Pérez, Sainz, Alonso, Russell, Piastri, Ricciardo és Stroll volt az első tíz sorrendje, így autóztak egymás után a biztonsági autó mögött, mígnem a 27. körben, éppen az újraindítás előtt a nagy helyezkedésben Stroll koccant Ricciardóval, valamint Cunoda és Magnussen is defektet kapott – újra visszajött a safety car.

A 31. kör végén jött ki a biztonsági autó, ekkor Verstappen, Norris, Leclerc, Pérez, Alonso, Sainz, Russell, Piastri, Ricciardo, Hülkenberg, Hamilton, Ocon, Albon, Sargeant, Csou, Gasly, Magnussen és Stroll volt a sorrend.

Ricciardo autóját azonban megviselte az az ütközés, ezért a 34. körben feladta a versenyt.

A 44. körben Alonso – aki mint emlékszünk a rajt után második helyre jött fel, majd lágy gumikra váltott – újra ki kellett álljon, mert a kerekei elfogytak. Mire kerékcsere után visszaállt, már elkerült a pontszerző helyekről, de azonnal elkezdte a felzárkózást. A nagy erőlködésben aztán a spanyol az 50. körben óriásit mentett egy kicsúszás után, majd ezen felbuzdulva megelőzte Hamiltont, és Piastrit is az 50. kör végére.

Az 54. körben Csou lerepülő szárnyvége és annak törmelékei okoztak riadalmat. Verstappen át is hajtott rajta, majd érdeklődött a szerelőitől, hogy milyen a kerék állapota, de megúszta a defektet.

Végül Max Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Norris és Perez előtt. Leclerc, Sainz, Russell, Alonso, Piastri, Hamilton és Hülkenberg szerzett még pontot. A leggyorsabb körért járó bónuszpont Alonsóé lett.

Verstappen 110 ponttal vezeti Pérez (85 pont) a világbajnokságot. Két hét múlva a Miami Nagydíjon tovább növelheti az előnyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik