Forma-1

Esőkáosz, piros zászló és Verstappen-győzelem a Holland Nagydíjon

ANP via Getty Images
ANP via Getty Images

Max Verstappen nyerte meg a kaotikus forma-1-es Holland Nagydíjat, ez sorozatban a kilencedik futamgyőzelme volt, amivel beállította Sebastian Vettel vonatkozó rekordját. A holland így tovább növelte amúgy is tetemes előnyét az összetettben.

Verstappen a rajtnál jól jött el, megőrizte vezető helyét, miközben mögötte a többiek az időmérőn meglepően jól teljesítő, a rajtrács negyedik helyére került Alexander Albont előzgették. Jött aztán egy eső, a mezőny pedig kiment kerékcserére, ami Sergio Péreznek kedvezett, de Verstappen hamar visszaautózott az élre. Logan Sargeant csúszott ki a pályáról és törte meg a Williamst, ami miatt bejött a biztonsági autó, az újraindításnál azonban Verstappen észnél volt, maradt az élen.

A taktikai csata során Fernando Alonso vált Verstappen elsőszámú üldözőjévé, de aztán az Aston Martin elrontott kerékcseréje miatt a másodikról visszaesett a harmadik helyre. Nem véletlen riogattak minket a közvetítés alatt végig azzal, hogy hamarosan újra leszakad az ég, az utolsó tíz körben ismét szakadni kezdett, Pérez kicsúszott a bukótérbe, majd Csou Kuan-jü a gumifalba csapódott,

piros zászlóval félbeszakították a futamot.

Bő félórás szünet után folytatódhatott csak a verseny, a mezőny biztonsági autó mögött kezdett újra körözni. Az újabb újraindítást is jól reagálta le Verstappen, aki így nem adott lehetőséget Alonsónak a támadásra, a holland pedig kényelmes előnyt autózott ki magának, így aztán a futamot is megnyerte.

Ez volt a 25 éves versenyző karrierje 46. futamgyőzelme, sorozatban a kilencedik.

Alonso ért be másodiknak, a 12. helyről induló Pierre Gasly lett a harmadik. Pérez, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Lando Norris, Albon, Oscar Piastri és Esteban Ocon szerzett még pontot.

A Holland Nagydíj pontszerzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik