Forma-1

Alonso a kavicságyban, Verstappen az első helyen, Pérez a garázsban fejezte be a sprintfutamot Spában

Andrea Diodato/NurPhoto via Getty Images
Andrea Diodato/NurPhoto via Getty Images

Max Verstappen nyerte a Belga Nagydíj esős sprintfutamát.

A tervezett indítás idején nagy zápor érkezett Belgiumba, ezért 35 perccel csúszott a kezdés, ráadásul nagyon vizes pályára mentek ki felvezető körökre a versenyzők. Több kört is megtett a mezőny, lényegében időhúzás volt a szervezők részéről, hogy megvárják, javulnak-e a látási viszonyok, vagy inkább romlanak. Mivel javult a kép, gördülő rajt mellett döntöttek és 15 helyett 11 körre csökkent a táv.

Majdnem egy órával az eredi indításhoz képest csak elrajtolt a mezőny, amelynek fele az első körben kiment intermediate gumikért, míg a másik felén maradtak az esős időre való gumik. Az arány nem véletlen, mindegyik csapat úgy számolt, hogy nem akarja egyszerre mindkét autóját a boxba vinni.

Ebből a kavalkádból Max Verstappen nem jött ki a legsszerencsésebben, mert a nagy forgalom miatt lassan engedték csak vissza, így Oscar Piastri, aki azonnal átmeneti abroncsokra váltott, élre ugorhatott. Sokáig nem köröztek a kocsik, mert a 42. születésnapját ünneplő Fernando Alonso a harmadik körben megpördült és a sóderágyban ragadt. Azonnal jött is a biztonsági autó, így aztán a hatodik körtől folytatódott csak a futam.

Piastri mellett elszáguldott Verstappen, viszont a negyedik helyen Lewis Hamilton erősen ostromolta Sergio Pérezt, kétszer össze is értek, végül a brit, sőt Carlos Sainz is lehagyta a mexikóit. Pérez oldaldoboza megsínylette a Hamilton elleni csatát, így Charles Leclerc és Lando Norris is megelőzte őt, míg végül a Red Bullos kisodródott, majd feladta a sprintet.

Pierre Gasly viszont becserkészte Hamiltont, aki ráadásul öt másodperces büntetést kapott a Pérez elleni csatáért. A célba Verstappen hatalmas előnnyel érkezett meg Piastri előtt, a képzeletbeli dobogót Gasly szerezte meg. Mögötte sorrendben Hamilton, a két Ferrari, Lando Norris és George Russel ért be pontszerző helyen. Az öt másodperces büntetés miatt Hamilton végül hivatalosan hetedik helyen zárt.

https://www.sofascore.com/motorsport/race/belgium-gp/203661 Formula–1 Belga Nagydíj – sprint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik