Forma-1

Bármennyire is szerette volna Max Verstappen, nem büntették meg Lewis Hamiltont

Mark Thompson/Getty Images
Mark Thompson/Getty Images

Nem kapott büntetést Lewis Hamilton, a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon történt veszélyes húzásáért, közölte a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA).

A brit pilóta ellen azért indult vizsgálat, mert az első piros zászlót követően majdnem tömegbalesetet okozott, amikor lassított a felvezető kört követően. Hamilton mindig szeret lassan hajtani a biztonsági autó mögött, a szabályok azonban előírják, hogy tíz autónyi távolságra kell maradnia – legalábbis a verseny során. Újraindításkor azonban nem él ez a szabály, miután a biztonsági autó lekapcsolja fényeit.

Hamilton látta, hogy megkapta a jelzést, ezért picit lelassított, a mögötte érkező mezőny viszont majdnem tömegbalesetbe keveredett és Max Verstappen felháborodva rádiózott a csapatának.

Srácok, ez nem több tíz autónál? Nézzetek már rá

– kérlelte a vezetőket a címvédő, akik valóban utána is jártak az esetnek és kiderítették, hogy minden szabályos volt.

Mivel azonban veszélyessé vált a helyzet, az FIA lefolytatta a vizsgálatát az ügyben és arra jutott, hogy nem Hamilton okozta a problémát, hanem George Russell. Ő volt az, aki az előtte haladótól leszakadva hajtott ki a bokszutcából, ezért nagy tempóban sorolt be a hatodik helyre és ezután nagyot kellett fékeznie. Ez okozott láncreakciót, hiszen a mögötte érkezők is átvették a tempóját, de nem számítottak a hirtelen lassításra.

Verstappen egyébként már az első körben is panaszkodott Hamilton előzésére is, mivel úgy érezte, nem hagyott neki elég helyet a pályán, de a versenybírók erről nagyon hamar eldöntötték, hogy nem volt szabálytalan. A holland pilóta utólag is panaszkodott Hamiltonra, de minden erőfeszítése ellenére sem kapott büntetést a hétszeres vb-győztes.

Az FIA viszont ígéretet tett a biztonsági autóra vonatkozó szabályok áttanulmányozására, ha már felmerült lehetséges problémaként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik