Forma-1

Hamiltont kis fekete srácnak nevezte, gigabírságot kapott a Forma-1-es világbajnok

Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Rasszista és homofób kijelentései miatt, erkölcsi károkozásért ötmillió reálos (körülbelül 340 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezték hazájában a brazilok háromszoros Forma-1-es világbajnokát, Nelson Piquet-t.

Egy 2021. novemberi interjúban Piquet kétszer is kis fekete embernek (neguinho) nevezte a Mercedes hétszeres világbajnokát, Lewis Hamiltont, aki a Brit Nagydíjon összeütközött Max Verstappennel.

A háromszoros bajnok nyilatkozatában cáfolta, hogy faji előítélet vezette volna, azt állította, hogy a kritizált szót a köznyelvben is használják Brazíliában, egyébként is a kifejezést rosszul fordították le.

Szívből elnézést kérek mindenkitől, akit érintett, beleértve Lewist is, aki egy hihetetlen pilóta. A diszkriminációnak nincs helye az F1-ben vagy a társadalomban, és boldog vagyok, hogy tisztázzam ezzel kapcsolatos gondolataimat

kért bocsánatot később a 70 éves Piquet, akinek lánya, Kelly évek óta a kétszeres vb-győztes holland Verstappen barátnője.

Tavaly nyáron egy másik felvétel is nyilvánosságra került, amelyben Piquet – a 2016-os világbajnokságról beszélve – rasszista és homofób kijelentésekkel illette Hamiltont.

Piquet-t négy emberi jogi szervezet perelte be erkölcsi károkozásért, azt szerették volna elérni, hogy tízmillió reálos bírságot kelljen fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik