Forma-1

„Ez az autó mentette meg az életemet” – kiállítják a kocsit, amiben balesetet szenvedett Romain Groesjean

Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images
Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images

Kiállítják a Forma-1-es Haas versenyautót, amellyel rendkívül veszélyes balesetet szenvedett Romain Grosjean 2020-ban.

A Bahreini Nagydíjon a rajt után kevéssel ütközött, majd a pálya melletti szalagkorlátba csapódott. Autója gyakorlatilag kettétört és azonnal kigyulladt. Grosjean minden esélyt és szerencsét meghazudtolva kisebb bokasérüléssel kiszállt segítséggel a lángoló kocsiból, összesen 28 percig égett a roncsban. A most 36 éves pilóta bal kezét többször műtötték, a mai napig égésnyomok láthatók rajta.

A sérülésektől, valamint az égésnyomoktól eltekintve úgy néz ki, ahogy ki kell néznie. Úgy hiszem, az az autó megmentette az életemet

– mondta Grosjean, aki elárulta, hogy az utascella még mindig egyben van, a HALO fejvédő szerkezettel együtt.

A kettétört versenyautót eddig letakarva őrizték, Madridban viszont külön termet kap a kiállításon, melyen a balesetről eddig még nem látott felvételeket is bemutatnak majd. Azóta már kiderült, hogy az autó becsapódás előtt mért utolsó sebessége 221 kilométer/óra volt, magánál az ütközésnél pedig 67 G-s erőhatást mértek a műszerek.

A francia versenyző a Forma-1-től visszavonult, de az egyesült államokbeli IndyCar-sorozatban még mindig volán mögött ül. A madridi kiállítás, amely az F1 történetét mutatja be, március 24-én nyílik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik