Forma-1

Verstappen az Osztrák Nagydíjat is behúzta, Hamilton lemaradt a dobogóról

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP
A Red Bull hollandja egyre jobban lerázza magáról a hétszeres világbajnokot. Nagy baleset volt a futam végén, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel akadtak össze.

Szezonbeli ötödik, karrierje tizenötödik futamgyőzelmét aratta Max Verstappen, aki az élről indulva nyerte meg az Osztrák Nagydíjat. Valtteri Bottas lett a második, Lando Norris pedig úgy ért oda a harmadik helyre, hogy futam közben még büntették is. Lewis Hamilton negyedikként végzett sérült autójával.

Kapcsolódó
Vettelt megbüntették az időmérőn történt incidens miatt, de Alonsónak ez is kevés
A spanyol pilóta úgy érzi, elúszott az egész hétvégéje.

A rajtnál az élmezőny zavartalanul jött el, a kezdés utáni tumultus nagy vesztese pedig Esteban Ocon volt, aki előtt összezártak Kimi Räikkönenék, a francia autóján pedig tört a jobb első kerék, így fel kellett adnia a futamot és bejött a biztonsági autó is. Két kör után engedték el a mezőnyt, Bottas megelőzte ugyan Hamiltont, de nem sokkal később a brit visszavette a helyét.

Közben volt egy Norris-Sergio Pérez csata, a mexikói a külső íven próbálkozott, brit riválisa pedig leterelte őt a pályáról. Pérez visszaesett a tizedik helyig, Norrist pedig később öt másodperces büntetéssel sújtották, azaz egyikük sem jött ki jól a keménykedésből.

Hamilton aztán még a második helyről indult McLarent is levadászta, igaz, Norris ott tudott maradni a Mercedesek mögött, azaz büntetés ide vagy oda, nem szállt ki a dobogóért zajló csatából.

Péreznek aztán a 41. percben is volt egy csatája, ezúttal most ő maradt a belül és koccant neki kétszer Charles Leclerc-nek. Ezúttal ő kapott öt másodperces büntetést.

Péreznek és Leclerc-nek ezután is volt egy kerék a kerék elleni csatája (a mexikói újabb öt másodpercet kapott), majd Hamilton mért el egy kanyart, de meg tudta őrizni a helyét – ekkor már érződött, hogy igaz, amit a fülére mondtak és sérült az autója. Ugyanakkor neki és Bottasnak is hátrafelé kellett figyelgetnie, Norris ugyanis egyre csak lopta a távolságot – rájuk is szóltak, hogy szabad a verseny kettejük közt is.

Jogos volt az aggódás, Hamiltont kihívták a bokszba, a harmadik helyre jött vissza, de Norris hamar megelőzte autója jobb tapadásának köszönhetően, és aztán tekintélyes előnyt autózott ki magának.

A hajrában az volt a kérdés, hogy Carlos Sainz meg tudja-e előzni Daniel Ricciardót a hatodik helyért, sikerült neki, sőt Pérez büntetése miatt végül ötödik lett. Az élmezőnyben viszont már nem volt változás,

Verstappen győzelmével 32 pontra növelte az előnyét Hamiltonnal szemben, övé lett ugyanis a leggyorsabb kör is. Az óriási holland szurkolótábor legnagyobb örömére.

Bottasé lett a második, Norrisé a harmadik hely. Hamilton, Sainz, Pérez, Ricciardo, Leclerc, Pierre Gasly és Fernando Alonso szerzett még pontot.

Volt egy nagy baleset is a végére, Räikkönen és Sebastian Vettel akadtak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik