Forma-1

Hamilton sírt, amikor bálványa, Senna meghalt

2006 óta először rendeznek Forma-1-es viadalt Imolában, így Lewis Hamilton számára még sohasem adatott meg, hogy ott versenyezzen, ahol bálványa, Ayrton Senna 1994-ben az életét vesztette.

„Még mindig nagyon szürreális számomra, amikor olyan helyekre megyek, ahol a múlt nagyjai versenyeztek. Az a tény, hogy 26 évvel ezelőtt Ayrton itt volt és azt tette, amit szeretett, szívmelengető érzés számomra” – mesélte Hamilton, aki pénteken bejárta a pályát, lerótta tiszteletét Senna emléke előtt.

A brazilok háromszoros világbajnoka 1994. május 1-jén veszítette életét, miután autójával a betonfalnak ütközött a Tamburello-kanyarban. Az előző napi időmérőn az osztrák Roland Ratzenberger is halálos balesetet szenvedett.

Amikor ez történt, Hamilton kilencéves volt és gokartban versenyzett.

Emlékszem arra a napra, én akkor a Rye House-ban versenyeztem. Éppen segítettem apámnak a gokart javításában, amikor valaki azt mondta neki, hogy Ayrton meghalt. El kellett mennem onnan, mert apám sohasem hagyta, hogy sírjak előtte.

Ezt a szomorúságot megpróbáltam a vezetéssel ellensúlyozni, és azt hiszem, megnyertem azt a hétvégét. De a következő hetek nagyon nehezek voltak” – mesélte.

A hétvégi Emilia Romagna Nagydíj programját a pandémia miatt lerövidítették, így a szokásos pénteki szabadedzések elmaradtak. Szombaton egy edzésre lesz lehetőségük a pilótáknak az időmérő előtt, a világbajnoki sorozat 13. futamára pedig vasárnap kerül sor.

Imolában a Mercedes sorozatban hetedik konstruktőri világbajnoki címét nyerheti meg.

Kiemelt fotó: Miguel MEDINA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik