Forma-1

Újra vizsgálják a Hamilton-Vettel affért

A nemzetközi sajtónál teljes mértékben háttérbe szorult Daniel Ricciardo győzelme, mivel mindent visz a Azeri Nagydíjon Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között kirobbant viszály.

Emlékeztetőül:

A verseny 19. körében miután távozott a Safety Car mögött, Lewis Hamilton egy kanyarból kifelé nem gyorsított ki, sőt, a telemtria adatok szerint ugyan n em fékezett, de minden bizonnyal levette a gázról a lábát, mert 3 km/órát lassul a sebessége. A mögötte haladó Sebastian Vettel ahogy ilyen esetben százból százszor gyorsított, majd hátulról koccant az ellenfelével.

Vettel annyira berágott Hamilton nem teljesen szabályos, de egyáltalán nem szokványos manőverén, hogy, a Mercedes mellé hajtott, mutogatott egy sort ellenfelének, miközben fél kézzel ráhúzta a Ferrarija jobb első kerekét Hamilton bal első kerekének.


A dupla kocc semminemű kárt nem tett egyik versenyautóban sem, ellenben Vettelt tíz másodperces stop ang go büntetést kapott. Hamilton semmilyen büntetést nem kapott, bár minden bizonnyal elegendő neki az is, hogy Vettel végül megelőzte őt.

Újabb menet

Ennek ellenére nem csillapodnak a kedélyek. A Forma-1 1997-es világbajnoka, Jacques Villeneuve például úgy nyilatkozott, hogy persze, csúnya volt, de végül is Lewis féktesztelte Vettelt.

Én is versenyző vagyok, én is jártam már így. Ha egy pilóta ezt tette volna velem, én is azt csináltam volna, amit Seb. A mostani szabályok szerint a legsúlyosabb büntetést kapta

– érvelt a 46 éves kanadai pilóta.

A Forma-1 Sportszabályzatának 39.13-as paragrafusa tiltja a szándékos “féktesztet”, mivel kimondja, a pilóta a Safety Car alatt nem iktathat be a többiek számára kiszámíthatatlan gyorsításokat és fékezéseket.

Ami biztos, a FIA sem zárta még le az ügyet. A nemzetközi szervezet szerdán este közleményben erősítette meg, hogy további vizsgálatot indít Sebastian Vettel és Lewis Hamilton bakui ütközése ügyében és annak eredményét még a következő verseny, az Osztrák Nagydíj előtt nyilvánosságra hozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik