Forma-1

Hamilton a legnagyobb veszély a Mercedes új pilótájára

Valtteri Bottas lett Nico Rosberg utódja a Mercedesnél. Ez óriási lehetőség és hatalmas teher is egyben.

Az első dominó akkor dőlt el, amikor a Forma-1-ben szereplő Sauber hétfőn bejelentette, hogy Pascal Wehrlein náluk fog versenyezni 2017-ben. Órákkal később már Felipe Massa is visszatért a nyugdíjból a Williams kedvéért, és beigazolódtak az előzetes sejtések:

Valtteri Bottas lett Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél, vele pótolják a világbajnoki címe után visszavonult Nico Rosberget.

Nem is lehet más a célom egy ilyen csapatban, mint világbajnoki címet nyerni. Ez az álmom és ezért hajlandó vagyok mindent megtenni

– mondta a 27 éves Bottas, akitől kissé merésznek hangozhat ez a kijelentés.

Már rutinos, túl van 77 futamon, de még egyetlen versenyt sem nyert meg F1-es pályafutása során. Kilencszer volt dobogós 2013-as debütálása óta. Mégis, a Mercedes egy gyors és nem utolsó sorban stabilan teljesítő pilótát igazolt. Érdekes lesz a csatája Hamiltonnal.

Az Isten háta mögül a versenyautóba

Nastola nem egy világváros. A bő 10 ezer lakosú településen született Bottas 1989. augusztus 28-án, és bár a finn gyerekek többsége a jégkorongot szokta kipróbálni, Valtteri 6 évesen egy gokart-pályára sétált be. Ottragadt, az elkövetkező 11 évben számos versenyt nyert Finnországban és Európában.

Egyenes út vezetett az autóversenyzéshez, 2007-ben a Reanult 2.0-ra váltott, egy évvel később meg is nyerte a sorozatot. Jött aztán a Formula 3, majd a GP3, közben nem akárkik figyelmét keltette fel:

az F1-es Williams istálló akkori sportigazgatójáét, Toto Wolffét, a kétszeres világbajnok példakép, Mikka Häkkinenét és Didier Cotonét, aki Häkkinen karrierjét egyengette éveken át.

2010-ben így már a Williams tesztpilótája is volt, 2012-ben sokszor Bruno Sennát helyettesítette a pénteki szabadedzéseken. És nem egyszer gyorsabb volt a csapattárs Pastor Maldonadónál.

Fotó: Getty Images Hungary/AFP/Toshifumi Kitamura
Aleyander Wurz is ellátta jó tanácsokkal 2012-ben Fotó: Getty Images Hungary/AFP/Toshifumi Kitamura

Valtteri egész egyszerűen az egyik legtehetségesebb versenyző, akivel valaha dolgom volt. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű dolgokat látunk tőle a jövőben

– mondta Sir Frank Williams akkor, amikor 2012 novemberében az istálló bejelentette, hogy Bottas lesz Maldonado csapattársa a következő szezontól.

Forma-1, a nagyok játéka

A Williams 2013-ban futottak még kategória volt, mindössze kétszer végeztek pontszerző helyen. Maldonado tizedik volt Németországban, Bottas a nyolcadik az Egyesült Államokban, így ő nyerte kettejük házon belüli csatáját. A venezuelaival amúgy is voltak gondok, vele szakított is a csapat.

Fotó: Getty Images Hungary/Paul Gilham
Fotó: Getty Images Hungary/Paul Gilham

2014-re a Williams nagy változáson ment át, Renault-motorról Mercedesre váltottak, leszerződtek a Martinivel és leigazolták Felipe Massát Bottas mellé.

A finn egyből szintet lépett, negyedik lett a szezon végén úgy, hogy négyszer volt dobogós. Csak két versenyen nem szerzett pontot, és csak az egyiken esett ki.

Az volt egyébként a legjobb szezonja a Williamsnek az elmúlt években, nem érte el a csapat azt az áttörést, amiben sokan reménykedtek. 2015-ben már csak összesen négy dobogós helyezés jött össze (Bottas a ötödikként, Massa hatodikként zárta a világbajnokságot), 2016-ot meg talán jobb minél előbb elfelejteni, nagyon visszaestek. A finn még gyűjtögette a pontokat, de már csak az ötödik volt a Williams a konstruktőrök között.

Miért pont Bottas?

Rosberg elég nehéz helyzetbe hozta a Mercedest, amikor váratlanul visszavonult. A versenyzők többségének már élő szerződése volt, és az olyan sztárok, mint Fernando Alonso, vagy épp Sebastian Vettel (pletykaszinten mindkettejükről beszéltek) kivásárlása baromi sokba kerül. Meg lehetett volna adni az esélyt Wehrleinnak is, de neki talán még túl mély víz lett volna a Mercedes.

Közben pedig ott van Bottas, aki ismeri a Mercedes motorokat, a német autógyárnál látták az elmúlt évek adatait, így tökéletesen ismerik a finn teljesítményét, és Wolffal is dolgozott már együtt. Stabilan teljesít, gyors, szállítani fogja azokat a pontokat, amiket a Mercedes annyira akar a konstruktőri versenyben. Tulajdonképpen tökéletes választás.

Hétfőn, a szerződés aláírása után az is kiderült, hogy Bottas nem lájkolta a Mercedest a Facebookon :D

Már csak az a kérdés, hogyan birkózik meg Hamiltonnal.

A brit nem a legegyszerűbb csapattárs. Bottas eddig Maldonadót és Massát is magabiztosan verte, házon belül egyértelműen ő volt a jobb. Erre most megkapta maga mellé a mezőny egyik legjobb versenyzőjét, aki már háromszoros világbajnok és 2016 után biztos, hogy csak az első hellyel éri be.

Nem mellesleg eléggé meg tudja keseríteni a csapattársa életét, Rosberg erről hosszan tudna mesélni. Persze Bottas elég hidegvérűnek tűnik, de a német világbajnok is az volt, aztán mégiscsak belecsúszott egy szappanoperába Hamiltonnal.

Bottas élete legnagyobb kihívása elé néz.

Sportos család

Valtteri Bottas 2010 óta alkot egy párt Emilia Pikkarainennel, pár hónapja, 2016 szeptemberében össze is házasodtak. Az úszósport kedvelőinek ismerősen csenghet a név, a 24 éves sportolónő ugyanis országos rekorder

  • 50, 100 és 200 pillangón,
  • valamint 200 vegyesen.

Már a 2008-as olimpián is rajthoz állt mindössze 15 évesen, ott volt Londonban és Rióban is. Nagy medencében a 4×100-as váltó tagjaként nyert bronzérmet, rövidpályán Eb-ezüstje és bronza van a 4×50-es gyorsváltóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik