Forma-1

F1: Hamilton nyerte a szezonzárót, de Rosberg lett a bajnok

Vasárnap délután rendezték a 2016-os F1-es szezon utolsó versenyét, mely arról volt hivatott dönteni, hogy Nico Rosberg, vagy Lewis Hamilton ünnepelhet világbajnoki címet. Ez volt egyébként a 21. alkalom, hogy az utolsó futam döntött a végső sikerről, nyolcszor az éppen aktuális üldöző énekelte ki a sajtot a jobb pozícióban lévő versenytárs szájából.

A rajt Hamiltonnak sikerült jobban, simán otthagyta a második helyről induló Rosberget. Max Verstappen már az első kanyarban megpördült, a brit címvédő pedig egy másodperces előnnyel vezetett csapattársa és Kimi Räikkönnen előtt az első néhány kör után.

A futam előtt egyébként úgy vélekedtek a szakértők, hogy az angol nem fog nagy tempót diktálni, hiszen az ő érdeke az, hogy minél sűrűbb legyen a mezőny, ebben az esetben ugyanis nagyobb eséllyel előzik meg Rosberget. Ez a teória beigazolódni látszott, hiszen Nico Hülkenberg a Force Indiával közel azonos időket autózott, mint az élen haladó Mercedesek.

Hamilton nagyon korán, már a 7. kör után lágy gumikat kapott, majd egy körrel később Rosberg is jött, a németnek sokat kellett vesztegelnie Sebastian Vettel kiállása miatt, de Räikkönen elé tudott visszajönni. Fel volt adva a lecke Rosbergnek, hiszen a mindig kőkeményen védekező Verstappent kellett támadnia a harmadik helyről. Kívülről próbálkozott, de a holland hatékonyan védte a pozícióját.

Ne kockáztass!

Jött a figyelmeztetés a rádión. Jenson Button utolsó versenyén nem ért célba, a 13. körben műszaki hiba miatt feladta a futamot, óriási tapsot kapott a közönségtől. A 20. körben aztán Rosbergnek sikerült megelőznie a fiatal hollandot.

A Mercedesnél kínosan ügyeltek az egyenlő bánásmódra, látszott ez abból is, hogy a második kerékcserénél is mindkétszer nagyon gyorsak voltak a szerelők. 25 körrel a vége előtt Vettel vezetett, Hamilton a második, Rosberg pedig a harmadik helyen haladt, ekkor a német versenyzett világbajnoki címet érő pozícióban.

Tizenöt kör volt már csak hátra, a címvédő haladt az élen, csapattársa másfél másodperces hátrányban követte. A hajrában Vettel előzte meg agresszíven korábbi csapattársát, Daniel Ricciardót, így feljött a negyedik helyre. A négyszeres világbajnok és Verstappen is két másodperc körüli hátrányban haladtak Rosberg mögött. Hamilton annak ellenére tartotta fel a trónbitorlót, hogy a rádión rászóltak: gyorsítson.

Vettel a másik Red Bullt is ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé, így feljött a harmadik helyre.

Lewis, itt Paddy Lowe beszél, gyorsulnod kell, hogy megnyerjük a versenyt!

Jött a második figyelmeztetés a verseny közben ritkán megszólaló technikai igazgatótól, ekkor Vettel már DRS-távolságon belül haladt Rosberg mögött. Szinte már “vonatozott” egymással az élen haladó négy pilóta két körrel a vége előtt.

Ne aggódj, elég a harmadik hely is

-mondták Rosberg fülére az utolsó körben.


Végül második lett a német, így pályafutása során először világbajnoki címet ünnepelhet, 34 évvel édesapja, Keke Rosberg végső győzelme után. 206 F1-es nagydíj után ért fel a csúcsra a német pilóta.

Rosberg 385 ponttal végzett az élen, Hamilton 380-at gyűjtött, a harmadik Daniel Ricciardo 256-tal zárt. A konstruktőrök versenyét utcahosszal nyerte a Mercedes (765) a Red Bull (468) előtt, a harmadik helyezett a Ferrari (398) lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik