Forma-1

Forma-1: Hamilton pályacsúccsal nyerte az időmérőt Austinban

Bár mindhárom szabadedzést nem tudta megnyerni a Mercedes az Amerikai Nagydíjon – szombaton Max Verstappen volt a leggyorsabb – az időmérő toronymagas esélyese az idei konstruktőri vb-címet már megnyerő német istálló volt.

A húszperces Q1-ben egy igazán komoly meglepetés történt. Bár a McLaren-Honda még nagyon messze van régi önmagától, azért Jenson Button 19. helye hatalmas csalódás a csapatnak. Az amerikai szurkolók nagy bánatára csak az egyik Haas-pilóta ment tovább, Romain Grosjean nem tudta kvalifikálni magát az időmérő második szakaszába.

Rajtuk kívül még Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon és Felipe Nasr búcsúzott.

A Q2-ben Daniel Ricciardo autózta a legjobb, igaz az ausztrál szuperlágy gumikon ért körbe a leggyorsabban, így neki ezeken az abroncsokon kell majd rajtolnia a vasárnapi futamon. Az eggyel keményebb keverékűn, a lágyakon indul majd a két Mercedes és a csapattársa is.

Ebben a szakaszban egyértelműen Sergio Pérez búcsúja a legmeglepőbb, a mexikói csak a tizenegyedik lett, miközben csapattársa, Nico Hülkenberg a hatodik lett. Fernando Alonso számára is ekkor ért véget az időmérő, pedig talán már elvárható lett volna tőle a Q3.

A záró tizenkét percben első körében Lewis Hamilton 72 ezreddel jobb volt, mint Nico Rosberg. A háromszoros világbajnok új pályacsúcsot futott (1:35.370). Őket követte öt, majd hat tizeddel lemaradva a két Red Bull. A két Ferrari már több mint egy másodperces hátrányban volt.

A kerékcserék utáni utolsó mért körön a német és a brit is tudott javítani, de végül a pontversenyben második helyen álló Hamilton szerezte meg a pole pozíciót, pályafutása során először Austinban. Az új pályacsúcs: 1:34.999.

A második sorból Ricciardo és Verstappen, míg a harmadikból Raikkönen és Vettel indulhat majd. A vasárnapi verseny magyar idő szerint este kilenc órakor kezdődik.

Az időmérő végeredménye:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik