Forma-1

Zivatar, négy piros zászló és Rosberg-pole a Hungaroringen

Nem kezdődött el időben a Magyar Nagydíj hivatalos időmérője, ugyanis nagy zivatar csapott le Mogyoródra kettő óra előtt nem sokkal. Így a startot elhalasztották 20 perccel.

Felipe Massa jött ki aztán elsőként egy nagyon vizes, nehéz pályára, ráadásul azonnal jelezték a pilótáknak, hogy 5 percen belül ismét jön egy hevesebb esőhullám.

Aztán jöttek ki mindannyian a pályára, igyekeztek legalább egy-két mért kört menni a pilóták, hogy a második kvalifikációs szakaszba juthassanak. Mindenesetre borítékolható volt, hogy meglepetések adódnak a szokatlan körülmények miatt.

A két Force-India, Perez és Hülkenberg vezetett akkor, amikor alig 5-6 perc után leintették az időmérőt, tényleg alkalmatlan volt a pálya a versenyzésre. Aztán háromnegyed 3 előtt nem sokkal ismét próbálkoztak, addigra elcsendesedett az eső.

Nem sok idő telt el, amíg megint piros zászló lengett, Marcus Eriksson csapódott a falba. Újabb szünet, majd a nagy nekibuzdulás!

Csúsztak-másztak a legjobb körökért, Lewis Hamilton is megtisztelte például egy alkalommal a kavicságyat, Massa viszont ott is maradt, és búcsúzott az időmérőtől. „Ez hihetetlen” – mondta a brazil a rádióban, aztán mi is, merthogy újra leintették az edzést.

Felipe Nasr vezetett egyébiránt ekkor (5 perc 20 másodperccel az első szakasz vége előtt), Daniel Ricciardo és Max Verstappen előtt.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Már 3 óra is elmúlt, mikor még egyszer nekifutottak a pilóták, Rosberg, Hamilton, Alonso, Vettel, Grosjean, Sainz, Kvyat, Raikkönen volt a sorrend, amikor Rio Haryanto csúszott ki, a változatosság kedvéért piros zászló…

De aztán vége is volt a Q1-nek, merthogy az újraindítás után már nem lehetett volna megtenni idő hiányában egy teljes kört (és a felvezetőt). Palmer, Massa, Magnussen, Eriksson, Wehrlein és Haryanto esett ki. 

A második szakasz elején már egyre ideálisabbak voltak a körülmények a pályán, gyorsan száradt az aszfalt. Vettel autózta az első időt, Sainz aztán megelőzte rögvest, de Grosjean, Rosberg, majd Hamilton javított kisvártatva, hogy aztán Ricciardo virítson egyet.

Valtteri Bottas próbálkozott először a szuperlágy gumikkal,  és első mért köre majd’ 1 másodperccel jobb volt, mint az akkor vezető Hamilton ideje. 

Fernando Alonso aztán a finnek adott egy másodpercet, majd sorra jöttek a legjobb idők, egymást múlták felül a pilóták, a kvalifikáció második szakaszát végül Verstappen nyerte, Rosberg és Ricciardo előtt.

Kiesett, így nem került az első tízbe Nasr, Gutierrez, Kvyat, Grosjean, Raikkönen és Perez, míg Hamilton csak a 10. helyen ment tovább.

A Q2 vége parádés volt, a harmadik szakasz háromnegyed 4-kor indult, ki gondolta volna ezt a hétvége előtt vagy még akár szombat délelőtt is.

A Q3 már száraz körülmények között kezdődött, a DRS használatát is engedélyezték. Nico Rosberg alaposan bekezdett, Lewis Hamilton azonnal rálicitált, de a Red Bullok is jól mentek, nem sokkal maradtak el a Mercedestől.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A végén aztán friss szuperlágy gumikkal jöttek ki a pilóták, csakhogy a 2-es szektorban Alonso megpörgött, sárga zászlót lengettek, így sokak utolsó mért köre elromlott…

Az időmérőt az utolsó pillanatban Nico Rosberg nyerte Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo előtt.

Más kérdés, hogy Rosberg sárga zászló alatt ment versenysebességet, így elképzelhető, hogy elveszik tőle ezt az utolsó kört.

31. Magyar Nagydíj, időmérő edzés, végeredmény:

1. Nico Rosberg (Mercedes)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Daniel Ricciardo (Red Bull)
4. Max Verstappen (Red Bull)
5. Sebastien Vettel (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Toro Rosso)
7. Fernando Alonso (McLaren)
8. Jenson Button (McLaren)
9. Nico Hülkenberg (Force India)
10. Valtteri Bottas (Williams)
11. Romain Grosjean (Haas-Ferrari)
12. Daniel Kvyat (Toro Rosso)
13. Sergio Perez (Force India)
14. Kimi Raikkönen (Ferrari)
15. Esteban Gutierrez (Haas Ferrari)
16. Felipe Nasr (Sauber)
17. Jolyon Palmer (Renault)
18. Felipe Massa (Williams)
19. Kevin Magnussen (Renault)
20. Marcus Eriksson (Sauber)
21. Pascal Wehrlein (Manor)
22. Rio Haryanto (Manor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik