Forma-1

Hamilton nyerte a kaotikus monacói versenyt

Idei első győzelmét aratta a világbajnoki címvédő.

A szemerkélő eső és a vizes pálya miatt felvezető kör nélkül, a safety car mögött kezdődött meg a Monacói Nagydíj. A biztonsági autó a hetedik kör végén jött ki, előtte már Kevin Magnussen, majd Lewis Hamilton már rádión jelezte, hogy lehetne versenyezni. A nyolcadik kör legelején rögtön egy kicsúszás történt, a Renault pilótája, Jolyon Palmer csapódott a szalagkorlátnak a célegyenesben.

Nem sokkal később Kimi Raikkönen az alagút előtt falnak csúszott. A finn törött első légterelője miatt fel is adta a versenyt. A 16. körben Nico Rosberg a csapat utasítására elengedte a nála sokkal Hamiltont, aki üldözőbe vehette az élen haladó Daniel Ricciardót. A 23. körben az ausztrál ment ki a bokszba, a brit viszont az egyre jobban száradó pályán kint maradt esőgumikon.

Nyolc körrel később Hamilton is érkezett, de már ultralágy gumikért. Egy körre rá Ricciardo újra a bokszba hajtott, de szerelői óriási hibát követtek el. A csapat nem várta őt, az abroncsok nem voltak bekészítve, rengeteg időt veszített. A 35. körben a legutóbbi versenyhétvégén a Red Bullnál győzelemmel debütáló Max Verstappen összetörte autóját a domb tetején, a Massenet-ben.

Az 50. kör végén a két Sauber, Felipe Nasr és Marcus Ericsson ütötte ki egymást. Korábban a csapat arra kérte a brazilt, hogy engedje el a csapattársát, ő azonban ellenállt. A svéd a Rascasse-ban előzni próbált, összeakadtak, össze is törték az autójukat.

Több kerékcserére már nem került sor, így biztos volt, hogy a pályán fog eldőlni a győztes kiléte. Hamilton két másodperccel haladt Ricciardo előtt. Az ausztrál öt körrel a vége előtt elfékezte magát, így minden esélye elszállt arra, hogy megelőzze a világbajnoki címvédőt. A dobogóra még a Force Indiával versenyző Sergio Pérez állhatott fel.

Hamilton a szezon során az első győzelmét aratta, karrierje során pedig a negyvennegyediket.  A bajnokságot vezető Rosberg csak a hetedik lett, így 24 pontra csökkent az előnye csapattársa előtt. A világbajnokság két hét múlva a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

Eredmény – Forma-1, Monacói Nagydíj

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
3. Sergio Pérez (mexikói, Force India)
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari)
5. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Honda)
6. Nico Hülkenberg (német, Force India)
7. Nico Rosberg (német, Mercedes)
8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
9. Jenson Button (brit, McLaren-Honda)
10. Felipe Massa (brazil, Williams)
11. Valtteri Bottas (finn, Williams)
12. Esteben Gutierrez (mexikói, Haas)
13. Romain Grosjean (francia, Haas)
14. Pascal Wehrlein (német, Manor)
15. Rio Haryanto (indonéz, Manor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik