Forma-1

F1: Jules Bianchi “ott van” Suzukában

Péntektől vasárnapig zajlik a Japán Nagydíj. Tavaly itt szenvedett végzetes balesetet a Marussia pilótája, Jules Bianchi. Megkerülhetetlen a téma.

Bár a Marussia ma már Manor F1 néven teljesíti futamait, a hétvége során komoly figyelmet szentelnek elhunyt társuk, Jules Bianchi emlékének. A rendezők, a csapatok, a nézők számára is drámai emlék a fiatal francia balesete, aki tavaly október 5-én csapódott az Adrian Sutil versenyautóját mentő munkagépnek és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy kilenc hónapnyi kóma után július 17-én meghalt. Jules mégis “ott van” Suzukában, mert senki sem tud, és nem is akar elmenni az emlékeze mellett.

A BBC Sport hosszú interjút készített Philippe Bianchival, az elhunyt pilóta édesapjával. Philippe elárulta, azóta nem nézi a Forma-1-et. Hallja, hogy sokat változott, de el kell telnie még egy kis időnek, ha egyáltalán ráveszi magát erre. A fia balesetéről készült képkockákat sem látta.

Philippe Bianchi (philippe bianchi, )
Philippe Bianchi és a Bianchi-család tagjai

„Nem tudom, mi történt, nem akarom látni a felvételeket. Talán egy vagy két hónap, talán fél év múlva ráveszem magam. Jules az egész családnak rettenetesen hiányzik, mind a barátoknak, mind a rajongóknak, a fiam elvesztése rettenetesen nehéz. Ahogy telnek a hónapok és minden nap látod a fiad, változatlan állapotban, rádöbbensz, hogy szinte kizárt, hogy felépüljön, mert olyan súlyos volt a baleset. Véleményem szerint, a baleset pillanatában az agya felmondta a szolgálatot olyan súlyos volt a sérülés mértéke” – fogalmazott az édesapa.

Bianchi balesete miatt, ismét napirendre került a zárt pilótafülkék lehetősége, de ezt nem mindenki támogatja. Szakértő orvosok szerint a zárt pilótafülke nem mentette volna meg Bianchi életét, hisz nem a becsapódás okozta a végzetes sérülést, hanem a hirtelen nagymértékű lassulás. Philippe, messzemenően támogatja a zárt fülke bevezetését, hisz szerinte így emberéletek menthetőek meg. Kétségtelen, hogyha már 2009 előtt bevezették volna a zárt pilótafülkét  Felipe Massa nem szenvedett volna  közel végzetes balesetet a Hungaroringen Rubens Barrichello lerepülő rugójától.

Bianchi volt az első, Ayrton Senna óta a Forma-1 történelmében, aki verseny közben elszenvedett baleset miatt vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik