Forma-1

F1: ember a pályán, Hamilton kiesett, Vettel nyert Szingapúrban

A Szingapúri Nagydíj már a kezdetektől kezdve szolgáltatott elég beszédtémát, ugyanis nem lehetett tudni, hogy a Mercedes altat a szabadedzéseken, vagy ezen a hétvégén tényleg gyengélkedik a világbajnoki éllovas istálló. Az időmérőn aztán kiderült, ezúttal verhető a német együttes, Lewis Hamilton csak az ötödik, Nico Rosberg pedig a hatodik rajtkockát szerezte meg. Az élről Sebastian Vettel indulhatott, először szerezte meg a pole-t a Ferrarival.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A német pilóta jól kapta el a rajtot, majd a gumikat nem kímélve már a kezdetekkor megpróbált minél nagyobb előnyt kiautózni magának Daniel Ricciardóval szemben. Ez sikerült is neki, ám a 14. körben Felipe Massa és Nico Hülkenberg ütközött (a német azonnal kiesett, a brazil később feladta a versenyt), a biztonsági autós időszak alatt pedig ismét összerázódott a mezőny. Az SC Danyiil Kvjattal babrált ki leginkább, mivel a negyedikről visszaesett a hatodik helyre.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A következő nagy esemény az volt, hogy a 27. körben Hamilton lelassult, elment mellette előbb Rosberg és Kvjat is, a címvédő pedig visszaesett a 16. helyre. Rádión azt mondta, a javasolt beállítások nem működnek, sőt, minden esélytelennek tűnik, amivel próbálkozik. Végül behívták a boxba és feladta a versenyt.

A 37. körben hihetetlen jelenet szemtanúi lehettünk: egy ember sétálgatott a pálya szélén, majd mint aki jól végezte dolgát, kimászott a kerítésen. Szerencsére senkinek esett baja, de a versenybe beleszámított ez az incidens, mivel bejött a biztonsági autó, amely csak a 41. körben állt ki.

A folytatás már csendesebbre sikerült, főleg az utolsó pontszerző helyekért ment a csata. A futamot végül nagyon magabiztosan nyerte meg Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo lett a második, Kimi Räikkönen pedig a harmadik. Legutóbb a 2013-as Spanyol Nagydíjon fordult elő, hogy két Ferrari-pilóta is a dobogóra állhatott.

Rosberg a negyedik helyen hozta be a Mercedest, Valtteri Bottas lett az ötödik, Kvjat a hatodik, Sergio Pérez a hetedik, Max Verstappen a nyolcadik, Carlos Sainz a kilencedik, Felipe Nasr pedig a tizedik. Verstappen kapcsán mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a rajtnál nem indult el az autója, így ő kapásból egykörös hátrányba került, onnan tudta előreverekedni magát.

Szingapúri Nagydíj, végeredmény

  1. Sebastian Vettel (Ferrari) 2:01:22.118s
  2. Daniel Ricciardo (Red Bull/Renault) +1.478s
  3. Kimi Räikkönen (Ferrari) +17.154s
  4. Nico Rosberg (Mercedes) +24.720s
  5. Valtteri Bottas (Williams/Mercedes) +34.204s
  6. Danyiil Kvjat (Red Bull/Renault) +35.508s
  7. Sergio Perez (Force India/Mercedes) +50.836s
  8. Max Verstappen (Toro Rosso/Renault) +51.450s
  9. Carlos Sainz (Toro Rosso/Renault) +52.860s
  10. Felipe Nasr (Sauber/Ferrari) +1:30.045s
  11. Marcus Ericsson (Sauber/Ferrari) +1:37.507s
  12. Pastor Maldonado (Lotus/Mercedes) + 1:37.718s
  13. Romain Grosjean (Lotus/Mercedes)
  14. Alexander Rossi(Marussia/Ferrari) +2 kör
  15. Will Stevens (Marussia/Ferrari) +2 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik