Forma-1

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad a Kanadai Nagydíjról

kanadai nagydíj (Array)
kanadai nagydíj (Array)

Öt meglepő ténnyel készültünk a Forma-1-es kanadai futamra.

Hétvégén a Gilles Villeneuve pályán tér vissza a száguldó cirkusz. Jelenleg Lewis Hamilton tíz ponttal előzi meg csapattársát, Nico Rosberget a pontversenyben, és ha Montrealban is nyerni tud, újabb lépést tesz a címvédés felé a brit világbajnok.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ráadásul Hamilton eddig háromszor nyert Kanadában, vagyis most meglehet neki a negyedik elsőség is, ennél többet pedig csak Michael Scumacher gyűjtött, szám szerint hetet.

Egyébként Hamilton bármilyen jól ismeri a kanadai aszfaltcsíkot, a következő tényeket valószínűleg ő sem tudta.

1. Ha a teljes pályát beborítanánk 5 centi vastagon juharsziruppal – 4,361 kilométer hosszú -, akkor az megtöltene egy olimpiai méretű úszómedencét, ami körülbelül 2,8 millió liter juharszirupot jelent. Ez a mennyiség 60 millió palacsintát édesítene meg.

2. Ha mormotákat raknánk le a pálya mellé, körülbelül 8386 kisállatra lenne szükségünk, hogy végig érjünk az aszfaltcsíkon.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

3. Kanadai nemzeti sportjának is köze van a Forma-1-hez. Ha beborítanánk a pályát jégkorongokkal, akkor 33,8 millió darabbal tehetnénk meg. Ez majdnem egyenlő Kanada teljes lakosságával: a legfrissebb adatok szerint 35,7 millióan élnek az országban.

4. A jávorszarvas megközelítőleg 48-49 kilométer/órás sebességgel tud futni, így elég lassan érne célba, ha teljesítene a versenytávot: 6 óra, 21 perc és 35 másodperces időt érne el.

5. A mormota viszont jóval lassabb és kisebb, így 21 perc alatt teljesítene egyetlen kört

Ajánlott videó

Olvasói sztorik