Max Mosley (Max Mosley)
Forma-1

“Ha ez így megy tovább, akkor az F1-nek vége”

Ha a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi elnöke, Max Mosley mond valamit, arra érdemes odafigyelni. 

“Ha ez így megy tovább, akkor az F1-nek vége” – mondta a dpa német hírügynökségnek a hétvégi Kínai Nagydíj előtt a brit Mosley, aki elsősorban abban látja a problémát, hogy a bevételeket nem egyenlő arányban osztják el a csapatok között, az autók fejlesztésére és a személyzetre pedig túl magas összegeket költenek.

 Max Mosley véleményére még manapság is érdemes odafigyelni
Fotó: europress 

“Ez túlzás” – jelentette ki a 74 éves exelnök. Mosley 1993 és 2009 között vezette a FIA-t. Korábban maga is versenyzett és társalapítója volt a March nevű F1-es istállónak. “Akkoriban az olyan csapatok, mint a Tyrrell, talán húsz alkalmazottal dolgoztak, s mégis világbajnokságot nyertek. Most ez a szám hétszáz és ezer között mozog.” – mondta Mosley, aki szerint a takarékossági program azonnali bevezetése lenne a megoldás.

“A bevételeket egyenlő arányban kellene elosztani, és a csapatok ennél jelentősen nem költhetnének többet. Ehhez azonban szükség lenne az istállók egyetértésére, és a jelenlegi szerződések módosítására. Ez nem lehetetlen, csak az emberekkel meg kellene értetni, hogy erre igenis szükség van” – jelentette ki Mosley.

Az előző szezon végén a Caterham és a Marussia is csődeljárás alá került – előbbi aztán meg is szűnt, utóbbi viszont Manor Marussia néven később rajtengedélyt kapott -, továbbá a Sauber, a Force India és Lotus is hosszú ideje anyagi gondokkal küzd.

Ajánlott videó