Forma-1

Forma-1: véget érhet egy versenyző álma

Giedo Van Der Garde (Giedo Van Der Garde)
Giedo Van Der Garde (Giedo Van Der Garde)

Giedo van der Garde szerint a jövőben már nem lesz lehetősége a Forma-1-ben bizonyítani.

Peren kívüli megegyezéssel zárult a Forma-1-es Sauber istálló vitája a holland Giedo van der Gardéval, aki szerint a csapatnál neki járt volna az egyik pilótaülés az idei évre.

„A Sauber tetemes összeget fizetett nekem azért, hogy elkerülje a velem kötött szerződés betartását” – írta Facebook-oldalán a 29 éves versenyző, aki állítólag 15 millió eurót kapott.

„Szomorú és csalódott is vagyok. Nyolcéves korom óta, mióta gokartozni kezdtem keményen dolgoztam és esélyem volt rá, hogy 2015-ben egy középcsapatban mutathassam meg, mire vagyok képes. De ennek az álmomnak vége, sőt, elképzelhető, hogy a Forma-1-es karrieremnek lőttek” – idézi a Telegraph a hollandot.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az ausztráliai Victoria állam fellebbviteli bírósága csütörtökön van der Gardénak adott igazat, s arra kötelezte a Saubert, hogy újra alkalmazza őt. A pilóta azt állította, hogy tavalyi szerződése alapján 2015-ben is helye van az egyik autóban, szerinte a Sauber egyoldalúan megszegte ezt a megállapodást, s leszerződtette a svéd Marcus Ericssont, valamint a brazil Felipe Nasrt.

A helyzetet bonyolította, hogy van der Gardénak még nincs meg a versenyzéshez szükséges úgynevezett szuperlicence, ráadásul a Sauber Ericssonnal és Nasrral számol, egyéni szponzoraik révén ugyanis mindketten jelentős összeget öltek abba, hogy a volán mögé üljenek. Ha van der Garde mégis helyet kapott volna valamelyik autóban, akkor egyikük nem állhat rajthoz, ami újabb bírósági pereket eredményezhetett volna.

Az ausztrál idénynyitó pénteki szabadedzései alatt van der Garde üléspróbán vett részt, de a hétvége hátralévő részében Nasr és Ericsson ült a svájci csapat autóiban.

A pénzügyi problémákkal küzdő istálló tavaly 1993 óta íródó F1-es története során először zárt pont nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik