Forma-1

Még mindig nem végleges az F1-pilótalista

Giedo Van Der Garde (Giedo Van Der Garde)
Giedo Van Der Garde (Giedo Van Der Garde)

A fellebbviteli bíróság döntése szerint a holland Giedo van der Gardét újra alkalmaznia kell a Sauber istállónak.

Ugyanakkor még mindig kérdéses, hogy a pilóta rajthoz állhat-e a Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjon vasárnap, ugyanis jelenleg nincs meg az induláshoz nélkülözhetetlen úgynevezett szuperlicence.

A 29 éves versenyző azért fordult előbb a csapat székhelye miatt Svájcban, majd a futam helyszínének megfelelően Victoria államban bírósághoz, mert a Sauberrel kötött tavalyi szerződése alapján 2015-re neki járna az egyik pilótahely. Álláspontja szerint a Sauber egyoldalúan megszegte a megállapodást. A bíróság Svájcban és Victoria államban is neki adott igazat – utóbbi szerdán döntött első fokon -, a csapat pedig jelezte, hogy fellebbez. A jogerős döntést csütörtökön hozták meg.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az biztos, hogy a Saubernek ki kell fizetnie a perköltségeket, és vissza kell állítania a szerződéses viszonyt van der Gardéval. A pilóta szeretne rajthoz állni vasárnap, ám nincs érvényes Forma-1-es szuperlicence. Az istálló azzal is védekezik, hogy van der Garde még nem is edzett a csapattal, nincs rá beállítva az autó, és ezért nem lenne biztonságos a szerepeltetése. A melbourne-i futam edzései már pénteken elkezdődnek. 
    
Az ügyet bonyolítja, hogy a Sauber a svéd Marcus Ericssont és a brazil Felipe Nasrt igazolta le 2015-re, velük számol, és egyéni szponzoraik révén mindketten jelentős összeget öltek abba, hogy ők üljenek a volán mögé. Így ha van der Garde mégis helyet kap valamelyik autóban, egyikük nem állhat rajthoz, ami újabb bírósági pereket eredményezhet.
    
A pénzügyi problémákkal küzdő svájci csapat az elmúlt idényt 1993 óta íródó F1-es története során először zárta pont nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik