Forma-1

Súlyos veszély leselkedhet Alonsóra

fernando alonso (fernando alonso)
fernando alonso (fernando alonso)

A spanyol pilótát egészen egyszerű indokkal nem engedik versenyezni.

Mint ismert, Fernando Alonso a szezon előtti barcelonai teszten érdekes körülmények között vezette a falnak autóját. Az esteről nem került még elő videófelvétel, így nem tudjuk pontosan mi történt, csak találgatni lehet, hiszen a McLaren minden információs csapot elzárt, és ahol tudtak ködösítettek a balesettel kapcsolatban.

Korábban már pletykálták, hogy Alonso esetleg kihagyja az ausztráliai szezonnyitót, ám kedden eldőlt, hogy ez tényleg így is lesz, a wokingiak ezt közleményben tudatták.

A Marca ezzel szemben valós veszélyről ír, ugyanis az orvosi stáb kimondatlanul is egy második agyrázkódástól félti Alonsót. Erről a kétszeres világbajnok is írt Twitteren, ő ezzel magyarázta a távolmaradását: “Sajnálom, hogy nem lehetek ott Ausztráliában, de elfogadom a döntést. Két ütközés három héten belül nem férne bele.”

Fotó: Europress Fotóügynökség

A spanyol szerint egy esetleges második fejsérülés sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint az első, ennyit pedig nem ér meg egy futam, főleg úgy, hogy vélhetően esélye sem lenne a dobogóra a McLarennek, és még igazán elhúzni sem tudnának Alonsótól a riválisok.

Elsősorban olyan viszgálati eredményekre támaszkodnak, ahol a sportolók bukósisakot, vagy más fejvédőt használnak. Esetükben sokszor igazán veszélyes, ha rövid időn belül kétszer is agyrázkódást szenvednek. Pláne úgy, hogy a CT is tévedhet, előfordult már nem egyszer, hogy nem maradt látható nyoma a sérülésnek, a sportoló mégis fejfájásra, szédülésre panaszkodott. Ilyenkor minimum három hétig nem tehetik ki semmilyen kockázatnak a pilótát, az Ausztrál Nagydíj pedig pont beleesik ebbe az intervallumba. 

A következő futamot ráadásul csak március végén rendezik, tehát Alonsónak bőven lesz ideje a regenerálódásra. A Marca a kosaras Pau Gasolt hozza fel példának, akinek az orvosok még azt is megtiltották a pihenő alatt, hogy számítógép elé üljön vagy tévét nézzen.

A McLaren a melbourne-i Ausztrál Nagydíjon Jenson Buttont és Kevin Magnussent indítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik