Forma-1

Van, amiben köröket vernek a Forma-1-re

nascar (nascar)
nascar (nascar)

A Nascar európai szemmel nem a legélvezetesebb sorozatok közé tartozik, azonban a Forma-1 sokat tanulhatna amerikai társától.

Nagyjából két részre lehet osztani az autósport szeretők világát: van aki a Forma-1-ért, van a Nascarért rajong. Európában természetesen az F1 dominanciája megkérdőjelezhetetlen, ahogy Ázsiában is, azonban az amerikai kontinensen a Nascar fölénye megkérdőjelezhetetlen.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Európai szemmel nézve furcsa, inkább már unalmasnak tűnhet, hogy az autók több száz körön át róják a kilométereket egy ovális pályán, és ha nem is erre, de más elemeire igenis irigy lehet a Forma-1.

A száguldó cirkusz egyrészt nem akarja közel engedni a szurkolókat a pilótákhoz, akik így teljesen elérhetetlenek. A Nascarban viszont teljes napokat szentelnek közönségtalálkozóknak, amikor a drukkerek beszélgethetnek, fotózkodhatnak kedvenceikkel.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ezt a szakadékot próbálja a fantázia liga tovább szűkíteni, hiszen a felhasználók saját Nascar csapatot hozhatnak össze, egymás ellen versenyezhetnek online, és hetente értékes ajándékokat nyerhetnek. Másrészt az autók kinézete sem mindegy, és itt most nem a formaiságra gondolunk.

A wtf1 nevű blog a “szürke ötven árnyalatának” titulálja a Forma-1-et, és ebben van valami, hiszen az autók festése sokszor hasonlít egymásra, nincsenek merész színek, míg a Nascarban a neon festések, az óriási számok, a látványos matricázások mind abban segítenek, hogy a néző könnyebben megtalálja kedvencét a többi között.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A Raceview alkalmazással a nascarosok élőben nézhetik a közvetítéseket úgy, hogy közben minden statisztikát, rádióbeszélgetést és egyéb extra tartalmakat is elérhetnek, ahogy azt a nagy amerikai ligáknál, az NBA-nél, az NFL-nél és az NHL-nél megszoktuk. Párba állítva, a Forma-1-nek maradt a live timing, ahol a köridőket és a részidőket látjuk csak.

És végül a legfontosabb: a Nascarnak van hivatalos Youtube-csatornája, ahol azonnal elérhető minden tartalom, a Forma-1-nek pedig még ez sincs. Így nem csak a szurkolók, az újságírók is nehéz helyzetben vannak, hiszen alig lehet elérhető videókat, amiket nem tiltanak le azonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik