Forma-1

Alonso és Schumacher neve a feltételezett adócsalók listáján

Fernando Alonso (fernando alonso, )
Fernando Alonso (fernando alonso, )

Mások mellett híres sportolókat is kellemetlen helyzetbe hoz a „Lagarde-lista" néven elhíresült közlés, de sokak szerint ellentmondásos a dokumentum. 

Hervé Falciani neve egyre inkább a “jaj, nehogy lebukjunk” mondattal párosul a világ gazdagjai között. Hogy miért? Nos, az elconfidencial.com oldal szerint – hogy csak a sport nagyágyúinál maradjunk -, többek közt Fernando Alonso, Diego Forlán, Valentino Rossi, Michael Schumacher, Flavio Briatore, Heikki Kovalainen, vagy épp Marat Szafin neve is szerepel a genfi HSBC bank ügyfelei között.

Nyilván az, hogy valaki bármely bank ügyfele magában még nem jelentene problémát. Viszont az már igen, ha a fent nevezett úriember számítógépéből nyert és „Lagarde-lista” néven elhíresült dokumentumban szerepel a nevük.  A lista azokat a gazdag embereket nevezi meg, akik feltételezhetően adóelkerülésre használták a svájci pénzintézményt. 

Az elconfidencial.com állítása szerint mától minden nap megnevez egy neves spanyolt, akinek neve szerepel a felsorolásban. Ma mindjárt Fernando Alonsóval kezdtek.

A spanyol pilótának 2002 óta van számlája a pénzintézetnél. Feltételezhetően az adóhivatal ott kutakodik, ahol egyes állampolgárok egymást követően különböző országokban rendelkeztek bejelentett lakhellyel, ugyanakkor a jövedelmüket nem a spanyol adóhatóság szerint vallották be.

Alonso 2002-ben a francia csapat kedvéért hagyta el Spanyolországot. Kezdetben Nagy-Britanniában, majd Svájcban, később újra Spanyolországban, most pedig Dubaiban él hivatalosan – a jobb logisztika miatt.

A F1 világbajnokának jogi képviselője a lap kérdésére elmondta, a lista 2010-es spanyolországi vizsgálata után az ország adóhatósága mind a 659 adókerüléssel vádolt személlyel felvette a kapcsolatot, így velük is, és rendezték a helyzetüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik