Forma-1

Egy éve imádkozik a világ Schumacherért

Sport24
Sport24

2014. 12. 29. 08:00

A hétszeres Forma-1-es világbajnok pilóta 2013. december 29-én a franciaországi Méribelnél szenvedett súlyos síbalesetet.

Napra pontosan egy esztendeje rázta meg a hír a világot: Michael Schumacher 14 éves fiával volt, amikor elesett, és bár sisakot is viselt, a feje egy sziklának csapódott és kómába esett.

Schumacher állapota már a mentőhelikopterben válságosra fordult. Elvesztette az eszméletét, és a légzése is leállt. A helikopternek félúton le kellett szállnia, Schumachert intubálták, és már a szállítás alatt mesterségesen lélegeztették.

A szerencsétlenség másnapján sajtótájékoztatót tartottak a legenda állapotáról. Jean-Francois Payen, Schumacher kezelőorvosa elmondta, tipikus síbaleset volt, ha nincs rajta sisak szörnyethalt volna.

December 31-én javulás állt be a sportoló állapotában, az agyában a nyomás stabilizálódott. Ennek köszönhetően újra meg is operálták Schumachert. A beavatkozás két órán át tartott.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Idő közben egyre több részlet derült ki – főként a német Bild jóvoltából – a balesetről. Egy közeli barátja kislányához sietett, mert az elesett. Schumacher gyorsan elindult segíteni, és eközben hagyta el a kijelölt pályát. 

Schumacher január 3-án töltötte be 45. életévét, de az ünneplés elmaradt, a család, a barátok és szinte az egész világ a rendkívüli sportember felépüléséért szurkol.

Január 4-én arra is fény derült, hogy az expilóta sisakján fejkamera volt a baleset idején, ami használható felvételt készített a szerencsétlenségről.

Négy nappal később újabb sajtótájékoztatót tartottak. Megállapították, Schumacher sebessége megfelelő volt, az esés előtt harmadik fél, másik síelő ütközése kizárható. A sífelszerelés tökéletes állapotban volt, a kijelölt pályaszéli jelzések a szabályoknak megfelelőek, jól láthatóak voltak.

Schumi kezelése már ekkor naponta mintegy kétezer euróba, azaz 600 ezer forintba került. Ebbe beletartozik a személyzet bére és az alkalmazott technológia is. A lélegeztető gép 100 ezer euróba (30 millió Ft), a hőterápiás készülék 25 ezerbe (7,5 millió Ft), az infúziótorony pedig 18 ezer euróba (5,4 millió Ft) kerül. Mindezeken felül agyi és táplálószondák és az életfunkcióit jelző monitorral is felszerelték a kórtermét.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Január végén a Bild arról számolt be, hogy a 45 esztendős németet az ápolói minden nap átmozgatják. Ezt annak érdekében teszik, hogy Schumacher izomzata ne gyengüljön, illetve nehogy felfekvések alakuljanak ki.

Hetek múltán Schumacher pislogni kezdett, de ezeket az orvosok és az ápolók egyelőre csak reflexes izomgörcsös reakciónak tudták be.

Az idő előre haladtával egyre kevesebb információt közölt a család a hétszeres világbajnok versenyző állapotáról. Április elején pillanatokra magához tért Schumacher.

Június 16-án pedig érkezett a hír, amit mindenki annyira várt már: felébredt Schumacher! Szűk egy hónappal később ellopták az aktáját, a gyanusított pedig megölte magát a börtönben.

Szeptember első napjaiban hazanengedték Schumachert, akinek ekkorra már napi ötmillió forintba került az ellátása. November végén Philippe Streiff, korábbi forma-1-es pilóta azt állította, Schumacher kerekesszékben ül, memória- és beszédzavarral küzd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.