Forma-1

Bianchi balesete: tesközeli fotókat nem adnak ki

Vladimir Rys cseh fotós testközelből látta a francia pilóta szerencsétlen balesetét, de egyetlen képet sem tett közzé arról.

Rys hétről hétre a Forma-1-es versenypályákat járja, hogy a versenyzőket a leglátványosabb pillanatokban kapja lencsevégre, majd publikálja azokat. A múlt hét végi, Japán Nagydíjon azonban nem így tett.

A fotós kétszáz méterre volt Bianchi balesetétől, és számos fotót is készített a mentéséről, de kizárólag az FIA vizsgálatainak elősegítésére használja fel azokat.

„Túlságosan szeretem a sportot, és túlságosan tisztelem a versenyzőket ahhoz, hogy ne ezt tegyem” – olvasható a fotóriporter lidovky.cz című honlapnak adott nyilatkozata a telesport.hu-n.

 Fotó: Europress fotóügynökség

„Először Adrian Sutil kicsúszását láttam, de nem fordítottam túl nagy figyelmet rá. Aztán elkezdett esni az eső, és láttam Bianchit, ahogy megérkezik a kanyarba, majd elveszíti az irányítást az autója felett. Részben takarásban voltam, de láttam, hogy eltalálta a darus kocsit, ami a levegőbe emelkedett. Hatalmas ütközés volt. Odaszaladtam a baleset helyszínére, és három pályabíró elsősegélyben részesítette éppen.”

Rys elmesélte, Bianchi feje a cockpit oldalának dőlt, és egyértelmű volt, hogy komoly a baj, hiszen nem szállt ki az autóból. Megkérdezte a közelben álló Sutilt, mi történt, és elmondta a teljes történetet.

“Nagyon mérges volt, mert szerinte be kellett volna küldeni a biztonsági autót. Az orvosok közben megérkeztek, próbálták kivenni Bianchit az autóból, ami nem volt valami szép látvány. Aztán jöttek a lepedők, amivel eltakarták, és már biztos voltam benne, hogy rossz a helyzet” – emlékezett vissza.

A lelkiismeretes szakember azt is elmondta, volt még ott pár fotós Japánból mellette, és végül egy angolul beszélő is megjelent. Ő úgy döntött, eladja a képeket az ügynökségnek.

“Ahogy visszatértünk a sajtóirodába, egyes fotósok úgy néztek rám, mintha én lennék E.T., mert nem akartam hasznot húzni ebből. Még most sem tudom, Jules túléli-e egyáltalán, ezért nem akarok pénzt csinálni belőle.”

Rys teljes nyilatkozatát ide kattintva olvashatja el.

A telemetriai adatok szerint Bianchi a pálya elhagyásának időpontjában 213 km/órás sebességgel haladt, a becsapódás ereje pedig 50 G körüli volt.

A baleset után a francia versenyzőt rohamkocsival szállították a közeli kórházba, ahol azonnal megoperálták. Több lap állítja, kómában van, mások szerint lélegeztetőgépre kapcsolták és még egyszer meg kellett operálni egy vérömleny miatt. A francia pilóta szülei közleményben tudatták, hogy Bianchi komoly agyi sérülést szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik