Forma-1

Prost szerint hiba történt és ez teljesen elfogadhatatlan

alain prost (alain prost)
alain prost (alain prost)

A Forma-1 négyszeres világbajnok úgy véli, megengedhetetlen hibát követtek el a szervezők, amikor a pályán belülre, a kanyarívre engedték a Sutil versenyautóját mentő, végül tragédiát okozó daruskocsit.

Alain Prost a Europe 1 kamerái előtt fogalmazta meg súlyos kritikáját a Japán Nagydíjon bekövetkezett borzalmas baleset okán. Mint ismert, Jules Bianchinak jelen információk alapján egy vízátfolyáson “feküdt fel” és vált kormányozhatatlanná az autója, aminek következtében 213 km/órás sebességgel csúszott ki a szuzukai pálya hetes kanyarjában.

Mindezzel nem lett volna probléma – megfogta volna a gumifal -, ha Sutil nem jár épp ugyanígy egy körrel korábban és a szervezők nem küldenek a pályán belülre, pont a kanyarívre egy daruskocsit.“Az igazi hibát az követte el, aki a dupla sárga zászló (Tilos az előzés, a pályán lévő valamilyen akadály miatt. Duplán lengetve fokozott veszélyre figyelmeztet – a szerk.) mellé nem kérte azonnal a Safety Cart, mielőtt beengedte a pályára a daruskocsit. Ez teljesen elfogadhatatlan. Az a kérdés, hogy ezt ki engedélyezte?” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok utalva arra, hogy a felvételeken jól láthatóan a pályamunkás kezdetben ugyan dupla sárga zászlót lengetett, de az SC feliratot már nem tette mellé és miután elkezdték Sutil autójának vontatását átváltottak zöld – szabad előzni – zászlóra. Így bár a FIA az utóbbi években ugyan sokat tett a versenyzők biztonsága érdekében, de most valaki mulasztást követhetett el.

 

Crristian Ebner osztrák pályabíró ugyanakkor állítja, a szervezők nem hibáztak, helyesen lengették a zöld zászlót.

A kórház még nem adott ki hivatalos közleményt, így ellentmondásos információk láttak napvilágot. Ami biztos, Jules Bianchit a balesetet követően a vihar miatt nem helikopteren, hanem rohamkocsival szállították a közeli kórházba, ahol azonnal megoperálták. Több lap állítja, kómában van, mások szerint lélegeztetőgépre kapcsolták és még egyszer meg kellett operálni egy vérömleny miatt. A FIA hétfőn délután ugyanakkor közölte, stabil, de kritikus a fiatal versenyző állapota.

Olvasói sztorik