Forma-1

Bianchi balesete: Ecclestone fejeket akar

ecclestone (ecclestone, )
ecclestone (ecclestone, )

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló üzletember független vizsgálatot sürget Jules Bianchinak, a Marussia francia pilótájának a vasárnapi Japán Nagydíjon elszenvedett súlyos balesetével kapcsolatban.

A brit üzletember a Times című napilapnak azt nyilatkozta, nem volt ott a szuzukai versenyen, ezért nehéz megmondania, ki és milyen mértékben tehető felelőssé a szerencsétlenségért, s meggyőződése, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) egy független szakértőkből álló csapatra kell bíznia az eset kivizsgálását.

“Az elmúlt időszakban nagyon sokat tettünk a biztonságért, magam is mindig azt mondtam, ha balesetet szenvednék, egy F1-es autóban ülve nem lenne gond, mert ezek a gépek a világ legbiztonságosabb járművei” – mondta Ecclestone

 
Bernie Ecclestone okkal mérges, a Forma-1 veszélyes üzem, senki sem engedhet meg magának hibát
Fotó: europress 

Azután, hogy az 1994-es San Marinó-i Nagydíj hétvégéjén Ayrton Senna és Roland Ratzenberger is halálos balesetet szenvedett, jelentősen szigorítottak a biztonsági előírásokon a Forma-1-ben. A 83 éves Ecclestone hozzátette, minden óvintézkedés ellenére megtörtént a súlyos baleset, “amely éppen egy mindannyiunkhoz közel álló ifjú pilótával történt, s mindenkit sokkolt.” 

Jean Todt, a FIA elnöke még hétfőn “teljes és részletes” beszámolót kért Charlie Whiting versenyigazgatótól a Japán Nagydíjon történtekről, míg Alain Prost úgy fogalmazott, hogy a zászlóutasítások terén megengedhetetlen hibát követett el valaki.

A kórház még nem adott ki hivatalos közleményt, így számos ellentmondásos információk láttak napvilágot a 25 éves francia pilóta a szuzukai futam 41. körében elszenvedett balesetével és az azt követő eseményekkel, a versenyző állapotával kapcsolatban. Ami biztos, Jules Bianchit a balesetet követően – videó itt – a vihar miatt nem helikopteren, hanem rohamkocsival szállították a közeli kórházba, ahol azonnal megoperálták. Több lap állítja, kómában van, mások szerint lélegeztetőgépre kapcsolták és még egyszer meg kellett operálni egy vérömleny miatt.

A FIA szóvivője, Matteo Bonciani hétfőn délután ugyanakkor közölte, stabil, de kritikus a fiatal versenyző állapota. A francia pilóta szülei – Christine és Philippe Bianchi – hétfőn érkeztek meg a jokkaicsi Mie kórházba, Gérard Saillant, a FIA orvosi bizottságának elnöke, valamint Bianchi ügynöke, Nicolas Todt pedig kedden csatlakozott hozzájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik