Forma-1

Bianchi balesete: a szuzukai szóvivő mismásol

A körülmények szerencsétlen összejátszása miatt történt Jules Bianchi vasárnapi balesete - állítják a helyiek.Martin Brundle eközben azt mondja, semmi keresnivaló a bukótérben a mentést végző járműveknek.

“A pályabírók dupla sárga zászlót lengettek Adrian Sutil autójának mentése miatt, ez pedig mindig azt jelenti, hogy az elhaladó versenyzőknek le kell lassítaniuk olyan tempóra, amelyről még az adott körülmények között, vészhelyzet esetén meg tudnak állni” – nyilatkozta kedden Mijazaki Maszamicsi, aki hozzátette, a balszerencse az volt, hogy Bianchi éppen ezekben a pillanatokban haladt át egy vízátfolyáson, ezért a gumik nem tapadtak az aszfalthoz, a pilóta pedig képtelen volt lassítani.

“Az eső erőteljesen rákezdett, a pálya vizes volt, de nem annyira, hogy emiatt meg kelljen szakítani a futamot. Azt hiszem, a versenybíróság ugyanígy értékelte a szituációt” – mondta még a szóvivő.

Szögezzük le, a baleset előtt, és a becsapódás pillanatában már zöld zászlót lengette a pályamunkások, ez a videófelvételen jól kivehető, így nem értjük miről beszél a szóvivő. Pontosabban értjük, nyilván próbálja a felelősséget csökkenteni.

 

Nehéz lesz, mert felelősnek kell lennie. Azt nem mondjuk, hogy a pályamunkások saját hatáskörben lengették hol a dupla sárga, hol a zöld zászlót, de valaki egészen biztosan utasítást adott nekik. Alain Prost úgy fogalmazott, hogy a zászlóutasítások terén megengedhetetlen hibát követett el valaki. 

Martin Brundle korábbi F1-es pilóta – aki manapság kommentátorként dolgozik – aktív versenyzőként nagyon hasonló balesetet szenvedett, mint most Bianchi. “Majdnem meghaltam egy ugyanilyen esetben, épphogy elkerültem a darut, de emlékszem, becsuktam a szemem, s azt gondoltam, itt a vég” – mondta Brundle, majd hozzátette: már jó ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a mentést végző járműveknek nincs helyük a bukótérben.

A felelősre kíváncsi Jean Todt, a FIA elnöke is, aki még hétfőn “teljes és részletes” beszámolót kért Charlie Whiting versenyigazgatótól a Japán Nagydíjon történtekről. Bernie Ecclestone is felelős akar, amikor független vizsgálatot sürget.

A kórház még nem adott ki hivatalos közleményt, így számos ellentmondásos információk láttak napvilágot a 25 éves francia pilóta a szuzukai futam 41. körében elszenvedett balesetével és az azt követő eseményekkel, a versenyző állapotával kapcsolatban. Ami biztos, Jules Bianchit a balesetet követően – videó itt – a vihar miatt nem helikopteren, hanem rohamkocsival szállították a közeli kórházba, ahol azonnal megoperálták. Több lap állítja, kómában van, mások szerint lélegeztetőgépre kapcsolták és még egyszer meg kellett operálni egy vérömleny miatt.

A FIA szóvivője, Matteo Bonciani hétfőn délután ugyanakkor közölte, stabil, de kritikus a fiatalversenyző állapota. A francia pilóta szülei – Christine és Philippe Bianchi – hétfőn érkeztek meg a jokkaicsi Mie kórházba, Gérard Saillant, a FIA orvosi bizottságának elnöke, valamint Bianchi ügynöke, Nicolas Todt pedig kedden csatlakozott hozzájuk.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik