Forma-1

“A Forma-1-be visszatért a félelem”

A nemzetközi sajtó szinte csak Jules Bianchinak, a Marussia francia pilótájának a súlyos balesetével foglalkozott a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíj másnapján.

Már a hét közepén arról szóltak a hírek, hogy kaotikus futamra számíhatunk, ugyanis egy komoly tájfun készül lecsapni Szuzukában. Sokáig úgy tűnt, akár még el is halaszthatják a versenyt, ám végül mégis megrendezték. A pilóták ugyanakkor a szakadó eső miatt a biztonsági autó mögött indultak el, és így is fejezték be a futamot, Jules Bianchi horrorisztikus baleste (videó itt) miatt.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Így igazából hiába nyert Lewis Hamilton, kevesen beszélnek a brit világbajnok sikeréről, mivel a Marussia pilótáját a kórházban ápolják, stabil, de kritikus állapotban.

A telemetriai adatok szerint Bianchi a pálya elhagyásának időpontjában 213 km/órás sebességgel haladt, a becsapódás ereje pedig 50 G körüli volt, és a videót látva, akár azonnal tragédia történhetett volna.

A nemzetközi sajtó is döbbenetről, félelemről és aggodalomról ír, pláne úgy, hogy ellentmondásos információk láttak napvilágot a fiatal francia pilóta állapotáról.

Nemzetközi sajtóvisszhang

Nagy-Britannia:
Sun:
“Feszültség a Forma-1-ben, miközben az egyik legfényesebb csillag a kórházban az életéért küzd. Jules Bianchi balesete az esős japán GP-n felvet bizonyos kérdéseket a sportág biztonsági előírásaival kapcsolatban.”
Guardian:
“Segélydaruk a pálya mellett és a rajt időpontjának megváltoztatása. Ezekkel kapcsolatban kétségek vetődnek fel, hogy elegendő óvintézkedést tesznek-e a Forma-1-ben a pilóták biztonságáért.”
Telegraph:
“Bianchi balesete arra emlékeztet mindenkit, hogy a Forma-1 életveszélyes.”
Independent:
“Lewis Hamilton nyolc hosszú évet várt első szuzukai sikerére. Győzelme azonban keserédes volt, mert azt beárnyékolta Jules Bianchi súlyos balesete.”

Németország:
Berliner Morgenpost:
“A Forma-1-et sokkolta a súlyos baleset. Egy pilóta az életéért küzd. A francia Jules Bianchi tragikus balesete beárnyékolta Lewis Hamilton győzelmét a Japán Nagydíjon.”
Bild:
“A baleset a versenysport része. A kockázatokkal Jules Bianchi is tisztában volt, amikor vasárnap az autójába ült. És mégis! Vajon elkerülhető lett volna a rossz időjárás miatt bekövetkezett szörnyű szuzukai baleset? A versenyt azért nem hozták előre a napos, száraz szombati napra, hogy pénzt spóroljanak. Bernie Ecclestone és a japán szervezők ragaszkodtak az eredeti időtervhez a tájfun és a heves esőzés ellenére. A futamot nem lett volna szabad vasárnap megrendezni. A Forma-1-es cirkusz azonban a természeti erőknél is erősebbnek érzi magát. Ennek a tévedésnek az árát most egy 25 éves pilóta fizeti meg.” 
Die Welt:
“Bianchi horrorisztikus balesete beárnyékolja a Forma-1-et.”
Hamburger Abendblatt:
“A Forma-1 a baleset után Bianchiért aggódik. A francia versenyző a szuzukai GP-n fékezés nélkül egy segélydarunak ütközött, s életveszélyes fejsérüléseket szenvedett.”

Franciaország:
Libération:
“Jules Bianchi balesete kétségtelenül újraindítja a zárt pilótaüléssel és a hatékonyabb bukócsővel kapcsolatos vitákat.”
Le Figaro:
“Ayrton Senna 1994. május 1-jén elszenvedett halálos balesete óta a Forma-1 először aggódik ismét egy pilótája életéért.”

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport:
“Forma-dráma. Bianchi a daruval történt ütközés után az életéért küzd. Rémálom Szuzukában, őrült és abszurd baleset a 43. körben.”
Corriere dello Sport:
“Bianchi életveszélyben, a nemzetközi szövetség össztűz alatt. Abszurd baleset, Bianchi az életéért küzd.”
Corriere della Sera:
“Húsz évvel Ayrton Senna után a Forma-1-be visszatért a félelem. Egy szerencsétlen baleset, egy rémálom, s mindenki lélegzetvisszafojtva figyeli az aggasztó híreket.”
La Repubblica:
“Bianchi életveszélyben. Horrorisztikus baleset, a Forma-1-es cirkusz sokkolva.”
La Stampa:
“Dráma a Forma-1-ben, Bianchit a balesete után megműtötték, s életveszélyben van.”

Spanyolország:
El País:
“Bianchi balesete nyomán kérdések vetődnek fel az érvényben lévő biztonsági előírásokkal kapcsolatban. A versenyt már korábban félbe kellett volna szakítani. Ráadásul tudni lehetett, hogy heves esőzés fenyeget. A rendezők azonban nem akartak eltérni az eredeti időtervtől.”
El Mundo:
“Baleset az esőben: talán annak, ami Bianchival történt, nem lett volna szabad megtörténnie. A két Mercedes-pilóta, a brit Lewis Hamilton és a német Nico Rosberg közötti párharc ezen a napon senkit nem érdekelt.”
El Periódico:
“Mindenki Bianchiért imádkozik. A verseny az eső miatt nagyon veszélyessé vált. A rendezőknek korábban le kellett volna állítaniuk a futamot.”
Marca:
“Amikor a Forma-1-ben két hibát elkövetnek, az nem kecsegtet semmi jóval. Amikor azonban három, négy hiba is bekövetkezik egyszerre, a következmények katasztrofálisak. Pontosan ez történt Bianchi baleseténél.”

Svájc:
Neue Zürcher Zeitung:
“Fekete vasárnap Szuzukában. A francia Jules Bianchi egy segélydarunak ütközött, s életveszélyes állapotba került.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik