Forma-1

Tájfun miatt maradhat el a Japán Nagydíj

Nem elég, hogy a múlt hétvégén kitört az Ontake vulkán, ezen a hétvégén tájfun fenyegeti Japánt. A szigetországtól jelenleg délkeletre tomboló, Phanfone névre hallgató tengeri vihar egyre erősödik, a hétvégére akár ún. szupertájfunná is fejlődhet, 100-150 km/órás vagy annál is erősebb szelekkel.

>A tájfunok “útvonala” előre nagyon nehezen megjósolható, de még ha el is kerüli majd a sziget(ek)et, szombatra és főleg vasárnapra biztosan özönvízszerű esőket visz Japánba – ha pedig közvetlenül a szárazföldön tombolja ki magát, arról jobb nem is beszélni – írja a vezess.hu.

A viharok természetesen alaposan keresztbe tehetnek a Forma-1-es versenyhétvégének, szombaton-vasárnap bőven benne lesz a pakliban az időmérő vagy a verseny halasztása, sőt akár lefújása is. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is figyelemmel követi az időjárási helyzetet, de csak pénteken, pontosabb információk birtokában döntenek az esetleges lépésekről. 

 Fotó: Europress fotóügynökség

A futam lefújása amúgy kimondottan kényelmetlen lenne, hiszen a jövő hétvégén már az első Orosz Nagydíjat tartanák Szocsiban, tehát nincs idő várni, esetleg hétfőn megrendezni a szuzukai versenyt. Más kérdés, hogy ítéletidőben felszállhatnának-e egyáltalán az F1-eseket szállító gépek?

A paddockban már felröppent, hogy a megoldás esetleg a futam előrehozása, szombati megrendezése lehetne.

Az időjárás legutóbb 2010-ben szólt bele érdemben a Japán Nagydíj hétvégéjébe, akkor az időmérőt mosta el az égszakadás, a kvalifikációt vasárnapra kellett halasztani.

Az eső egyébként már csütörtökön bejelentkezett: ma délután is szakadt a szuzukai pályán.

Még több Forma-1-es érdekességet ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik