Forma-1

Akár napi százezren is érkezhetnek Mogyoródra

A Pest-megyei kisközség lélekszáma 6375 fő a tavaly januári adat szerint, ergo minden évben három napig 15-16-szorosára nő a népsűrűség. Normál esetben 185 fő lakik egy km²-en, vasárnap a 29. Magyar Nagydíj napján ez a szám 2900-ra emelkedhet. 

A vendégek fogadása számos feladatot ró a településre – mondta a Pest megyei nagyközség polgármestere csütörtökön. Azért csak kibírják valahogy…

Babicz László polgármester előrebocsátotta: a Hungaroringen csaknem harminc éve zajló autóversenyekhez és egyéb “hangos” eseményekhez, illetve az ilyenkor szokásos vendégjáráshoz már hozzászokott a lakosság. A szokásosnál lényegesen több szeméttárolót helyeztek el az utcákon, és gyakrabban ürítik azokat, hiszen sokan gyalogosan közelítik meg a Hungaroringet. A kisebb útjavításokat már korábban elvégezték.

A helyi és környékbeli polgárőrök közösen segítik a rendfenntartást, ami egyszerűsödött, mert az utóbbi években a legtöbb vendég már nem a községben éjszakázik és, hamarabb elhagyják a települést. Aa buszparkolónak is kisebb helyet különítettek el, mint korábban, mert sokan – például a németek – fapados járattal jönnek Budapestre, s már aznap vissza is repülnek.

A lakók egy dolgot nem tudnak megszokni, mégpedig a zajterhelést. Mivel a versenypályán felbőgő motorok, a környék megnövekedett autós forgalma, illetve az éjszakai zenés rendezvények is erős hanghatással járnak, szeretnének a zajcsökkentésre megoldást találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik