Forma-1

Rosberg nyerte az Osztrák Nagydíjat, Bottas a dobogón

A Williamsnek nem sikerült megtartani a vezető pozíciót az időmérő után, így ismét kettős Mercedes-siker született a Forma-1-es hétvégén.

Ausztria és Forma-1! Újra, a Red Bullnak köszönhetően. Ráadásul szombaton pazar időmérővel tért vissza a cirkusz a szomszédba, Williams első sor született ugyanis.

Felipe Massa aztán a rajtot is jól kapta el, Bottas viszont először vesztett egy pozíciót Nico Rosberggel szemben, de a következő kanyarban visszaelőzte a németet.

Lewis Hamilton remekül rajtolt, a kilencedik helyről a negyedik helyre hozta fel a Mercedest, azonnal Rosberg mögött termett tehát. A második körben Sebastian Vettel autója úgy tűnt, felmondja a szolgálatot, a négyszeres világbajnoknak úgy tűnt, fel kell adnia a versenyt a Red Bull-ringen, de végül tovább tudott haladni.

Felipe Massa a 19-es számú autóval versenyzett, legutóbb 1992-ben nyertek ezzel a számmal futamot, a győztest Michael Schumachernek hívták.

A 11. körben elkezdődtek az első kerékcserék (Esteban Gutierreznek nem sikerült feltenni a jobb hátsót), a két Mercedes pozíciója változatlan maradt. Massát a 14. kör végén hívták ki, de csak Rosberg mögé tudott visszajönni, sőt, Lewis Hamilton is elment mellette a boxutca kijárata után két kanyarral. Valteri Bottas a 16. kör után ugyanúgy a két Merci közé tért vissza a kerékcseréről (amely 2,1 másodpercig tartott), miközben Sergio Perez vezette a versenyt, hiszen
ő lágy gumikkal rajtolt.


Nico Rosberg nyerte a nagydíjat
Fotó: Europress Fotóügynökség

Vettel a 22. körben ment ki kerékcserére, akkor épp egy kör hátrányban volt a többiekkel szemben. A 26. körben az orosz Kvyat esett ki, pedig egész jól ment a hétvége során. Egy körrel később Rosberg és Bottas is megelőzte az élen álló Perezt, és így tett kisvártatva Hamilton is. A két Merci és Bottas nagyon együtt haladtak a következő körökben, Massa egy kicsit lemaradva haladt a hármas mögött.

Sebastian Vettel a 36. körben adta fel végül a versenyt, nem volt értelme a folytatásnak. A 40. körben Hamilton kiment kerékcserére, az ötödik helyre jött vissza, egy körrel később Rosberg is a bokszba hajtott, visszajött a negyedik pozícióba. Massa a 44. körben szánta el magát a kerékcserére (Alonso ekkor vezette a nagydíjat, de nem tudtuk, mi lesz a taktikája), a hatodik pozícióba tért vissza.

Az 50. körben így nézett ki az élmezőny: Rosberg, Hamilton, Bottas, Perez, Massa, Alonso, Button, Magnussen, Hülkenberg, Ricciardo, Raikkönen, Maldonado, Vergne, Sutil.

Nem sokat változott a helyzet a következő körökben, egészen a 66. körig, amikor Hamilton már biztató közelségbe (1,2 másodperc) került a vezető Rosberghez. Ebben a körben Sergio Perez szép előzéssel tudta maga mögött az 5. Kevin Magnussent, szép futamot hajtot a mexikói.

A végén szorongatott Hamilton, de már nem tudott előzési pozícióba kerülni. Ezzel együtt szép eredmény, hogy a 9. helyről megszerezte a második helyet. A pole-ból induló Massa negyedik lett, Bottas állt fel a dobogóra.

Nico Rosberg 155. nagydíján a hatodik győzelmét aratta. Ebben az évben hatodik alkalommal lett Merci 1-2 a futam végén.

Végeredmény – Osztrák Nagydíj:

1. Nico Rosberg (Mercedes)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Valteri Bottas (Williams)
4. Felipe Massa (Williams)
5. Fernando Alonso (Ferrari)
6. Sergio Perez (McLaren)
7. Kevin Magnussen (McLaren)
8. Daniel Ricciardo (Red Bull)
9. Nico Hülkenberg (Force India)
10. Kimi Raikkönen (Ferrari)
11. Jenson Button (McLaren)
12. Pastor Maldonado (Lotus)
13. Adrian Sutil (Force India)
14. Romain Grosjean (Lotus)
15. Jules Bianchi (Marussia)
16. Kamui Kobajasi (Sauber)
17. Max Chilton (Marussia)
18. Magnus Erikssen (Caterham)
19. Esteban Gutierrez (Sauber)

A bajnokság állása:

1. Nico Rosberg 165 pont
2. Lewis Hamilton 136 pont
3. Daniel Ricciardo 83 pont
4. Fernando Alonso 79 pont 
5. Sebastian Vettel 60 pont

A konstruktőröknél:

1. Mercedes 301 pont
2. Red Bull 143 pont
3. Ferrari 98 pont

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik