Forma-1

Felébredt a kómából Michael Schumacher

Elhagyta a grenoble-i kórházat a hétszeres Forma-1 bajnok, Michael Schumacher – írta több forrás is a Twitter közösségi portálon.

A bajnok már nincs kómában, hosszú rehabilitációs folyamat áll előtte – írta Karin Giannone, a BBC újságírója, valamint a Fox News hivatalos Twitter-csatornája Schumacher ügynökére hivatkozva, amit immár az Eurosport oldala is megerősített.

Fotó: Europress/Getty Images

A témában mindig jól értesül bild.de szerint Schumacher már hangokat hall, és reagál az érintésre, amit ráadásul a menedzser Sabine Kehm néhány perccel ezelőtt hivatalos bejelentése alapján írtak. A hivatalos nyilatkozat így szól:

“Michael elhagyta a Grenoble-i kórházat, hogy elkezdje a hosszú ideig tartó rehabilitációját. Ő már nincs kómában.
Családja szeretne kifejezetten köszönetet mondani mindazoknak az orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak és terapeutáknak, akik kiváló munkát végeztek az elmúlt hónapokban.
A család szeretne újfent köszönetet mondani mindazoknak az embereknek, akik Michaelt erősítették jó kívánságaikkal.
Kérjük szíves megértésüket, hogy a rehabilitációs folyamat további részét egyelőre nem osztjuk meg a nyilvánosság számára.”

bild információi szerint Schumacher immár valóban képes kommunikálni a környezettel, különösen feleségével Corinnával és gyermekeivel!

A lausanne-i egyetemi kórház szóvivője, Darcy Christen hétfőn megerősítette, hogy az évek óta Svájcban élő Schumachert az intézménybe szállították. A kezelés további menetéről azonban az orvosok nem adnak tájékoztatást.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka tavaly december 29-én síelés közben szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. Az ex-pilótát heteken keresztül mesterséges kómában tartják, állapota életveszélyes volt, amikor kórházba szállították. Kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléből.

Április elején állt be látható javulás az állapotában.

Schumacher síbalesete – kronológia

December 29. – Michael Schumacher egy sziklába üti a fejét, amikor 11 óra körül két kijelölt sípálya között bukik a francia Alpokban, Méribelnél. Az ütközés erejétől sisakja széttörik. A német bajnokot, aki tizennégy éves fiával, Mickkel és barátokkal síelt, előbb egy moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállítják, Stéphan Chabardes professzor megműti. Ezután mesterséges kómában tartják, illetve testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fokra állítják be “a kiterjedt és súlyos koponyasérülései miatt”.

December 30. – Schumacher állapotát továbbra is kritikusnak minősítik a kezelőorvosai, és tartózkodnak attól, hogy korai megállapításokat tegyenek a sportember esélyeit, jövőjét illetően. Délután “átmeneti javulást” észlelnek, erre alapozva Emmanuel Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője második műtétet hajt végre, vérömlenyt távolítanak el az agyból.

Az albertville-i ügyészség vizsgálatot indít “a baleset körülményeinek és okainak” tisztázására. Ez megerősíti, hogy a bukás “a kijelölt pályán kívül történt, ahol a sziklákat részben vagy teljesen hó fedte”.

Közben Schumachert sporttársai és szurkolói, rajongói közül számosan együttérzésükről biztosítják, Angela Merkel német kancellár azt mondja, “teljesen feldúlta” az eset.

December 31. – Az orvosok bejelentése szerint enyhén javult Schumacher állapota, de továbbra is “kritikus” és “nagyon törékeny”.

Sabine Kehm, Schumacher menedzsere azt állítja, hogy a baleset semmiképpen sem azért következett be, mert az expilóta túl gyorsan haladt volna, már csak azért sem, mert mint jelzi: úgy tűnik, hogy egy barátjának segített, aki elesett.

Az orvosok szerint Schumacher feje nagy erővel ütődött a sziklának.

Január 1. – Sabine Kehm bejelenti, hogy Schumacher állapota stabil, de továbbra is kritikus, egyúttal közli, hogy újabb sajtótájékoztatót csak akkor tartanak, ha valamilyen változás áll be.

Január 3. – Kihallgatják Schumacher fiát és egy barátját, akik mindketten szemtanúi voltak a balesetnek.

A Dauphiné Libéré című regionális lap közli, hogy a versenyző fejkamerával síelt, ezt a csendőrök lefoglalták.

Schumacher 45. születésnapján néhány tucat rajongó gyűlt össze a grenoble-i kórház előtt.

Január 4. – Sabine Kehm szerint Schumacher állapota továbbra is kritikus, de stabil.
Egy német férfi légiutas-kísérő azt állítja a Der Spiegel című lapnak, hogy lefilmezte a balesetet, és hogy Schumacher legfeljebb 20 km/órás sebességgel haladt a bukása előtt.

Január 6. – Kezelőorvosai közlik, hogy a versenyző állapota stabil, de kritikus. Egy, a pilótához közeli forrás enyhe javulást említ.

Január 7. – Működött a fejkamera Michael Schumacher síbalesetekor, és a felvételek használhatók – közölte egy a vizsgálat részleteit jól ismerő forrás.

A baleset óta először nyilvánul meg a versenyző felesége, Corinna Schumacher: arra kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a kórházat, hagyják a családot békén és az orvosokat nyugodtan dolgozni.

Január 8. – Az albertville-i ügyész megerősíti, hogy Schumacher tudatosan hagyta el a kijelölt pályát, és a sebessége az ilyen jellegű területen megfelelő, “teljesen normális” volt. Patrick Quincy közli: az expilóta a kijelölt pályától három-hat méterre esett el, a szikla pedig, amelybe beverte a fejét, körülbelül nyolc méterre van a pálya hátárától. Quincy kételkedik abban, hogy létezik egy turista által készített felvétel is, amelyen látható a bukás, egyúttal azt is közli, hogy a meglévő felvételen az nem látszik, hogy Schumacher “segítene bárkinek is”. Az ügyész bejelentése szerint a nyomozás tovább folyik.

Január 17. – Menedzsere közleménye szerint Schumacher állapota változatlanul stabil, a pilótát továbbra is mesterséges kómában tartják.

Január 29. – Megkezdik Schumacher fokozatos felébresztését, amely menedzsere szerint “nagyon sokáig” eltarthat. A L’Équipe arról írt, hogy a pilóta “pozitívan reagált” a folyamatra. Hozzátette, hogy a pilóta megkezdi a rehabilitációt, amelyet a nyilvánosság kizárásával kívánnak elvégezni.

Április 3. – Sabine Kehm szerint Schumacher állapota javult, mint azt elmondta, vannak jelek, amelyek bizakodásra adnak okot.

Április 4. – Menedzsere bejelentette, hogy Schumacher az ébrenlét jeleit mutatja és pillanatokra már magához tért. Felgyógyulását ugyanakkor továbbra sem lehet megjósolni.

Június 16. – Sabine Kehm bejelentette, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok már nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat, hogy megkezdje hosszú rehabilitációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik