Forma-1 sport

Felébredt a kómából Michael Schumacher

Elhagyta a grenoble-i kórházat a hétszeres Forma-1 bajnok, Michael Schumacher – írta több forrás is a Twitter közösségi portálon.

A bajnok már nincs kómában, hosszú rehabilitációs folyamat áll előtte – írta Karin Giannone, a BBC újságírója, valamint a Fox News hivatalos Twitter-csatornája Schumacher ügynökére hivatkozva, amit immár az Eurosport oldala is megerősített.

Fotó: Europress/Getty Images

A témában mindig jól értesül bild.de szerint Schumacher már hangokat hall, és reagál az érintésre, amit ráadásul a menedzser Sabine Kehm néhány perccel ezelőtt hivatalos bejelentése alapján írtak. A hivatalos nyilatkozat így szól:

“Michael elhagyta a Grenoble-i kórházat, hogy elkezdje a hosszú ideig tartó rehabilitációját. Ő már nincs kómában.
Családja szeretne kifejezetten köszönetet mondani mindazoknak az orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak és terapeutáknak, akik kiváló munkát végeztek az elmúlt hónapokban.
A család szeretne újfent köszönetet mondani mindazoknak az embereknek, akik Michaelt erősítették jó kívánságaikkal.
Kérjük szíves megértésüket, hogy a rehabilitációs folyamat további részét egyelőre nem osztjuk meg a nyilvánosság számára.”

bild információi szerint Schumacher immár valóban képes kommunikálni a környezettel, különösen feleségével Corinnával és gyermekeivel!

A lausanne-i egyetemi kórház szóvivője, Darcy Christen hétfőn megerősítette, hogy az évek óta Svájcban élő Schumachert az intézménybe szállították. A kezelés további menetéről azonban az orvosok nem adnak tájékoztatást.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka tavaly december 29-én síelés közben szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban. Az ex-pilótát heteken keresztül mesterséges kómában tartják, állapota életveszélyes volt, amikor kórházba szállították. Kétszer megoperálták, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléből.

Április elején állt be látható javulás az állapotában.

Schumacher síbalesete – kronológia

December 29. – Michael Schumacher egy sziklába üti a fejét, amikor 11 óra körül két kijelölt sípálya között bukik a francia Alpokban, Méribelnél. Az ütközés erejétől sisakja széttörik. A német bajnokot, aki tizennégy éves fiával, Mickkel és barátokkal síelt, előbb egy moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállítják, Stéphan Chabardes professzor megműti. Ezután mesterséges kómában tartják, illetve testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fokra állítják be “a kiterjedt és súlyos koponyasérülései miatt”.

December 30. – Schumacher állapotát továbbra is kritikusnak minősítik a kezelőorvosai, és tartózkodnak attól, hogy korai megállapításokat tegyenek a sportember esélyeit, jövőjét illetően. Délután “átmeneti javulást” észlelnek, erre alapozva Emmanuel Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője második műtétet hajt végre, vérömlenyt távolítanak el az agyból.

Az albertville-i ügyészség vizsgálatot indít “a baleset körülményeinek és okainak” tisztázására. Ez megerősíti, hogy a bukás “a kijelölt pályán kívül történt, ahol a sziklákat részben vagy teljesen hó fedte”.

Közben Schumachert sporttársai és szurkolói, rajongói közül számosan együttérzésükről biztosítják, Angela Merkel német kancellár azt mondja, “teljesen feldúlta” az eset.

December 31. – Az orvosok bejelentése szerint enyhén javult Schumacher állapota, de továbbra is “kritikus” és “nagyon törékeny”.

Sabine Kehm, Schumacher menedzsere azt állítja, hogy a baleset semmiképpen sem azért következett be, mert az expilóta túl gyorsan haladt volna, már csak azért sem, mert mint jelzi: úgy tűnik, hogy egy barátjának segített, aki elesett.

Az orvosok szerint Schumacher feje nagy erővel ütődött a sziklának.

Január 1. – Sabine Kehm bejelenti, hogy Schumacher állapota stabil, de továbbra is kritikus, egyúttal közli, hogy újabb sajtótájékoztatót csak akkor tartanak, ha valamilyen változás áll be.

Január 3. – Kihallgatják Schumacher fiát és egy barátját, akik mindketten szemtanúi voltak a balesetnek.

A Dauphiné Libéré című regionális lap közli, hogy a versenyző fejkamerával síelt, ezt a csendőrök lefoglalták.

Schumacher 45. születésnapján néhány tucat rajongó gyűlt össze a grenoble-i kórház előtt.

Január 4. – Sabine Kehm szerint Schumacher állapota továbbra is kritikus, de stabil.
Egy német férfi légiutas-kísérő azt állítja a Der Spiegel című lapnak, hogy lefilmezte a balesetet, és hogy Schumacher legfeljebb 20 km/órás sebességgel haladt a bukása előtt.

Január 6. – Kezelőorvosai közlik, hogy a versenyző állapota stabil, de kritikus. Egy, a pilótához közeli forrás enyhe javulást említ.

Január 7. – Működött a fejkamera Michael Schumacher síbalesetekor, és a felvételek használhatók – közölte egy a vizsgálat részleteit jól ismerő forrás.

A baleset óta először nyilvánul meg a versenyző felesége, Corinna Schumacher: arra kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a kórházat, hagyják a családot békén és az orvosokat nyugodtan dolgozni.

Január 8. – Az albertville-i ügyész megerősíti, hogy Schumacher tudatosan hagyta el a kijelölt pályát, és a sebessége az ilyen jellegű területen megfelelő, “teljesen normális” volt. Patrick Quincy közli: az expilóta a kijelölt pályától három-hat méterre esett el, a szikla pedig, amelybe beverte a fejét, körülbelül nyolc méterre van a pálya hátárától. Quincy kételkedik abban, hogy létezik egy turista által készített felvétel is, amelyen látható a bukás, egyúttal azt is közli, hogy a meglévő felvételen az nem látszik, hogy Schumacher “segítene bárkinek is”. Az ügyész bejelentése szerint a nyomozás tovább folyik.

Január 17. – Menedzsere közleménye szerint Schumacher állapota változatlanul stabil, a pilótát továbbra is mesterséges kómában tartják.

Január 29. – Megkezdik Schumacher fokozatos felébresztését, amely menedzsere szerint “nagyon sokáig” eltarthat. A L’Équipe arról írt, hogy a pilóta “pozitívan reagált” a folyamatra. Hozzátette, hogy a pilóta megkezdi a rehabilitációt, amelyet a nyilvánosság kizárásával kívánnak elvégezni.

Április 3. – Sabine Kehm szerint Schumacher állapota javult, mint azt elmondta, vannak jelek, amelyek bizakodásra adnak okot.

Április 4. – Menedzsere bejelentette, hogy Schumacher az ébrenlét jeleit mutatja és pillanatokra már magához tért. Felgyógyulását ugyanakkor továbbra sem lehet megjósolni.

Június 16. – Sabine Kehm bejelentette, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok már nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat, hogy megkezdje hosszú rehabilitációját.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.