Forma-1

Csökkennek Schumi esélyei, 150 napja van kómában

A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher tavaly december 29-én a franciaországi Meribelben síelés közben bukott és szenvedett súlyos agysérüléseket.

A 45 éves exversenyzőt – vitatható színvonalú mentés után – a grenoble-i egyetemi kórházba szállították, két életmentő műtétet hajtottak végre rajta, mesterséges kómába helyezték, majd január végén megkezdték az altatás elhagyását, de Schumacher nem tért magához.

A család bizakodó, de konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatai után az első valóban pozitív hír április elején érkezett, amikor menedzsere, Sabine Kehm azt állította, hogy Schumacher “időnként az éberség és a tudatosság jeleit mutatja”, azóta viszont nem történt változás.

Kehmet a spanyol Mundo Deportivo idézi most, a “hír” pedig ugyanaz: “Vannak éber pillanatai, amikor képes a környezetére reagálni.”

Fotó: Europress fotóügynökség

Öt hónap után ez azonban szomorúan kevésnek tűnik, sajnos egyre valószínűbb, hogy Schumacher már sosem épül fel teljesen, az orvosi statisztikák legalábbis ezt támasztják alá – írja a vezess.hu.

“Az altatás befejezése után egy hónappal még nagyjából 50 % az esélye az ébredésnek, igaz, az ébredés minősége nyitott kérdés. Hat hét után, azaz mostantól még három hétre, az ébredési esély már csak 20 %, az ilyen pácienseknél pedig komoly maradandó károsodásokra, fogyatékosságokra lehet számítani. Egy év kóma után pedig gyakorlatilag már senki nem ébred fel” – fejtegette a Forma-1 volt főorvosa, Gary Hartstein még február végén.

A német Focus egy francia neurológust, Philippe Azouvit idézi, aki a fentiekkel egybevágóan beszél: “A mesterséges kómából visszahozott pácienseknek mindössze 30 %-a képes normális életet folytatni, 50 %-uk kisebb-nagyobb, míg 20 %-uk igen súlyos maradandó károsodásokkal küzd. Ebbe a 20 %-ba tartoznak azok is, akik több mint hat hónapig voltak kómában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik